Türk-İş'ten Erdoğan'a 'Vergide adalet sağlanmalı' raporu
Raporda, gelir vergisi tarifesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı dikkate alınarak güncellenmesi gerektiği belirtildi.
Türk-İş, vergi adaletine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'a sundu. Raporda, gelir vergisi tarifesinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeniden değerleme oranı dikkate alınarak güncellenmesi gerektiği belirtildi. Türk-İş, mevcut vergi dilimlerinin güncellenmemesinin, özellikle asgari ücretli çalışanları yüksek vergi dilimlerine çektiğini ve bu durumun adil bir vergilendirme ilkesiyle bağdaşmadığını savundu.
Raporda, vergi tarifesinin her yıl otomatik olarak yeniden değerleme oranına göre güncellenmesi talep edilirken, düşük ve orta gelirli çalışanların vergi yükünün sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığına vurgu yapıldı. Türk-İş, Anayasa'nın sosyal devlet ilkesi çerçevesinde düşük gelirli çalışanların ya daha düşük oranlarda vergi ödemesi ya da vergi dışı bırakılması gerektiğini belirtti. Sendika, ayrıca küçük bir gelir artışının dahi bir üst vergi dilimine geçişe neden olmasının çalışanlar üzerindeki vergi yükünü orantısız bir şekilde artırdığına dikkat çekti.
Türk-İş'in raporunda, vergi dilimlerinin asgari ücrete göre belirlenmesi ve yeniden değerleme oranına göre düzenlenmesi önerildi. Buna göre, birinci dilim asgari ücretin 14 katı, ikinci dilim 24 katı, üçüncü dilim 53 katı ve dördüncü dilim 250 katı olarak tanımlanmalı ve bu oranlar her yıl yeniden değerleme oranıyla güncellenmeli.
Raporda ayrıca, önerilen yeni tarifeyle düşük gelirli çalışanların daha adil bir vergi yükü altında olmaları gerektiği ifade edildi. Türk-İş, bu düzenlemelerin gelir dağılımında adaleti sağlamak için zorunlu olduğunu belirterek, hükümeti acil adımlar atmaya davet etti.