Türkiye, Afrika'da petrol avına çıkıyor

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, Gabon'da petrol arama projesine başlamayı planladıklarını söyledi.

Şişman, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, TP'nin gayrimenkul dışı ve gayrimenkul içre gerçekleştirmeyi organize ettiği projeleri anlattı. TP'nin Afganistan'da dü kontrol projesi olduğunu anlatım fail Şişman, 'Üçüncüsünün imza töreni ihtimal gelecek günlerde olacak fakat Afganistan ağır müşterek ülke. Bürokrasiyi buyurmakyürümek aşırı zor' dedi.

Afganistan'ın Türkiye açısından ehemmiyetli ve ciddi müşterek iklim olduğuna ayraç fail Şişman, 'TP çeşidinden 70 milyon dolar envestisman olacak. Fiyatlar düştü, bu çerçevede taahhütlerimizi alçak çekelim diyerek görüşmelerimiz bitmeme ediyor fakat eğer olmazsa da gene Afganistan'da işlerimizi yapacağız. Devletin firması namına orada mevcut olmamız lazım' diyerek konuştu.

Şişman, TP'nin Malezya'nın Petronas firması ile Gabon'da petrol kontrol projesi başlatacağını ve bunun TP'nin Sahraaltı Afrika'da gerçekleştireceği evvel plan olacağını anlattı. Proje ile ilişik sonuç evreye gelindiğini tamlayan Şişman, 'Gabon hükümetinden beş altı muamelat ile ilişik müsaade bekliyoruz. Sonlandığında, Petronas'ı da kandırma edebilirsek, İstanbul'da imza töreni yapmayı düşünüyoruz' ifadelerini kullandı.'Trakya'daki emek harcamayı saldırgan biçimde sürdürüyoruz'

Trakya'daki kontrol çalışmalarında şimdi aşırı konvansiyonel sıfır petrol ve doğalgaz planlarına yoğunlaştıklarını anlatım fail Şişman, 'Trakya'daki emek harcamayı saldırgan biçimde sürdürüyoruz. Bütün yatırımlarımızda engellemeler yaptık fakat izlemsel aramalara dokunmadık' dedi. Şişman, aramalar karşı 2016 yılının sonuna akilane şimdi kemiksiz veriler elde edeceklerine aksan yaparak, kamuoyunu akilane haberdar etmek istediklerini ve bu nedenle projeleri sükunet içre sürdürdüklerini belirtti. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Maden Tetkik Arama (MTA) ile gerçekleştirdikleri projeye de yer veren Şişman, 'Üç mutluluk firması aşırı dobra müşterek iş yapıyor fakat afet koparmıyoruz. Bir görelim, bunu başarırsak, yaşama geçirirsek o devir TKİ ile TP oturur yanına müşterek de hususi ortaklık alır, bu işi yapar. Bir hamle sonrasını becerdiğimiz anda 'çok dobra oldu' deyip akilane bilgelik vereceğiz. Sağlam basarak yürüyoruz' ifadelerini kullandı. 'Karadeniz'deki sondajdan elleme veriler aldık'

Şişman, Karadeniz'in İstanbul Şile açıklarında Shell ve TP'nin eş gerçekleştirdiği kontrol faaliyetleri ile ilişik elleme veriler aldıklarını belirterek, şunları söyledi: 'Ancak istediğimiz noktaya denli da bitmeme ettiremedik. Karadeniz'de sondalama düşüncesince fen namına şerait aşırı zor. Bir kıymetlendirilme yapılacak ve müşterek hamle sonrasına esasen bakacağız. Karadeniz'in Türkiye kısmı 250 bin kilometrekare. Karadeniz'de müşterek kuyu 300 milyon dolar civarında. Çok sondalama gerçekleştirmek lazım. Bir dü sondajdan üretilebilir müşterek nesne yakalarsanız o devir gelişigüzel nesne değişmiş olur ve hacısı hocası envestisman düşüncesince koşturur. Bu devir meselesi.' Şişman, Barbaros Hayrettin Paşa sismik kontrol gemisinin halen Samsun'un Çarşamba ilçesi açıklarında üç buutlu sismik kontrol yaptığını bildirdi.

Kaynak: HABER7.COM

Bakmadan Geçme