Türkiye, Avrupa'nın çöplüğü haline geldi mi?
En yetkili ağızlar söz konusu haberin Türkiye'nin Sıfır Atık projesine yönelik algı yönetimi amacı güttüğünü iddia ediyor.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), The Guardian gazetesinde yer alan 'Türkiye, 'sıfır atık' bir ülke olacağını söyledi. Bunun yerine Avrupa'nın çöplüğü haline geldi' başlıklı haberin kasıtlı manipülasyon içerdiğini belirtti. DMM, söz konusu haberin Türkiye'nin Sıfır Atık projesine yönelik algı yönetimi amacı güttüğünü ifade etti.
Sıfır Atık Projesi ve Türkiye'nin Geri Dönüşüm Başarıları
Türkiye'nin Sıfır Atık hareketinin uluslararası ödüllerle taçlandırıldığına dikkat çekilen açıklamada, plastik atık ithalatının ekonomik faydaları, geri dönüşüm sektörüne sağladığı katkılar ve çevresel etkileri olumlu bir şekilde vurgulandı. Türkiye'nin yalnızca temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına izin verdiği de belirtildi.
Ödüller ve Uluslararası Tanınma
2018'de Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ödüllendirilen Sıfır Atık projesi, 2021'de Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından ödüllendirildi ve birçok uluslararası ödüle layık görüldü. Ayrıca, 2022'de Türkiye'nin BM Genel Kurulu'nda sıfır atık kararını kabul ettirerek, 30 Mart'ı 'Uluslararası Sıfır Atık Günü' ilan ettirdiği hatırlatıldı.
Ekonomiye Katkı
Sıfır Atık projesinin çevresel faydalarının yanı sıra, ekonomi üzerindeki katkıları da büyük. 2024 verilerine göre, 59,9 milyon ton geri dönüştürülebilir atık ekonomiye kazandırıldı, 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarıldı, 819 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı, 5,9 milyon ton sera gazı salımı engellendi ve 185 milyar lira geri kazandırıldı.
DMM, böyle önemli bir çevre ve ekonomi katkısı sağlayan projenin, yanlış ve yanıltıcı haberlerle hedef alınmasının, kasıtlı manipülasyonun bir parçası olduğunun altını çizdi.