Türkiye'den İsrail'e 'Filistin' kılıfıyla dikenli tel satışı mı?

İktidarın İsrail ile ticaretin sona erdiği iddialarına rağmen, resmi verilerin Türkiye'nin Filistin kılıfıyla İsrail'e dikenli tel satışı yaptığını ortaya koyduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti iktidarı her ne kadar İsrail ile ticaretin bittiğini iddia etse de resmi veriler, ticaretin Filistin kılıfıyla sürdüğünü ortaya koduğu belirtildi.

Evrensel gazetesinin haberine göre, resmi makamların, kamuoyundan yükselen yoğun tepkiler üzerine nisan ayında yaptıkları "İsrail'e ihracatı durdurduk" açıklamasına rağmen siyonist katillere Türkiye'den ihracatın devam ettiğine dair ciddi işaretler var hâlâ.

Dikenli teller de bu ürünlerden biri. Türkiye'den gönderilen dikenli teller, Filistinlilere karşı örülen güvenlik önlemleri arasında yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ticaretin ambargo ve kısıtlamalarla sınırlanmasıyla birlikte, Filistin ile olan ticaretin şüpheli bir biçimde arttığı gözlemleniyor. Gazeteci Metin Cihan, Mescidi Aksa etrafına çekilen dikenli tellerin Türkiye tarafından gönderildiğini hatırlatarak, ticaret yasağının ardından bu ürünlerin Filistin üzerinden gönderilmeye başlandığını aktardı. Cihan, Ağustos 2024'te dikenli tel ihracatında rekor kırıldığını belirtti ve bunun sebebinin, İsrail'in işgal ettiği topraklarda daha fazla dikenli tele ihtiyaç duyması olduğunu ifade etti.

Cihan'ın aktardığı TÜİK verilerine göre, Mart 2024'e kadar İsrail'e gönderilen çelikten dikenli teller, Nisan ayında birden Filistin'e gönderilmeye başlandı.

İktidar, 7 Ekim'den sonra İsrail'in Gazze'de uyguladığı katliama karşı Türkiye kamuoyunda yükselen "İsrail ile ticareti kes" taleplerine karşı duyarsız kalmıştı. Öncelikle kısmi kısıtlamalar getiren bakanlık, ardından ambargo uygulandığını açıklamıştı. Ancak halkın tepkisiyle zorunlu hale gelen bu kararların ardından, ticaretin dolaylı yollarla sürdüğüne dair veriler de dikkat çekiyor. Ambargo kararının ardından Filistin'e hazır giyimden mücevhere, çimentodan çeliğe kadar birçok kalemde ihracatın arttığı gözlemleniyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme