Türkiye'nin 'dost eli' kitaplaştırıldı

- Mazlum ve mağdurlara 'dost eli' uzatan Türkiye'nin dış yardımları, 35 akademisyenin katkısıyla kitap haline getirildi - AEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Akıllı: - 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin al bayrağı, dünyanın dört bir yanında dalgalanıyor. TİKA'nın dış yardımları sayesinde insanların Türk bayrağını gördüklerinde gözleri doluyor çünkü Türk bayrağı demek, dünyada karşılıksız yardım ve ikram demek'

KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Türkiye'nin, dünyanın birçok yerindeki mazlum ve mağdurlara uzanan dış yardımlarıyla ilgili 35 bilim insanının makalesi, kitaplaştırıldı.

Yaklaşık 2 yıl önce başlanan çalışmayla Türkiye'de ve dünyanın birçok üniversitesinde görev yapan akademisyenlerin makaleleri, kitapta bir araya getirilerek araştırmacıların yararına sunuldu.

'Türkiye'de ve Dünyada Dış Yardımlar' ismiyle yayımlanan kitabın editörü Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Erman Akıllı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İtalya, Almanya, Güney Afrika, Yeni Zelanda'nın da aralarında olduğu ülkelerden 35 bilim insanının dış yardımlarla ilgili makalelerinin kitap haline getirildiğini söyledi.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 1990'lı yıllarda kurduğu Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi ile başlayan ve son 10 yılda büyük bir ivme kazanan dış yardımlarla ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yapıldığını ifade eden Akıllı, 'Benimle beraber 35 akademisyenin katkıda bulunduğu bir kitap oldu. İçinde 34 makale bulunuyor. 2 yıllık hazırlık sürecinin ardından ortaya çıkan kitapta, sadece Türkiye'den değil dünyanın birçok yerinden akademisyen katkıda bulundu.' dedi.

Kitabın üç bölümden oluştuğuna işaret eden Akıllı, şöyle devam etti:

'Birinci bölümde dış yardımların felsefesi, ikinci kısımda Türkiye'nin sunduğu dış yardımlar ve son kısımda ise uluslararası politika açısından dış yardımların önemi üzerine makaleler kaleme alındı. Türkiye'nin uluslararası iletişiminde bir başucu eseri oldu diyebiliriz. Daha öncesinde Türkiye'de dış yardımlar konusunda yazılmış bu derece kapsamlı bir eser yoktu. Bu eserimizin bir eksikliği kapattığını düşünüyorum. Genç akademisyenlere, ilgili insanlara çığır açacak boyutta olacağına inanıyorum.'

Özellikle Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla Türkiye'nin dış yardımlarının mazlum ve mağdurlara adeta bir 'dost eli' olduğuna vurgu yapan Akıllı, şunları söyledi:

'TİKA'nın son 10 yıllık sürede yaptığı proje sayısı 17 bin. 140 farklı ülkede proje üretiyor. 50 faklı ülkede de temsilci ofisleri bulunmakta. Eski TİKA başkanlarından birinin anlattığı bir olay var. Makedonya'da Osmanlı mirası bir caminin restorasyonu gerçekleştirilirken bir teyze ile sohbet etmiş. 'Bizden bir isteğini var mı?' diye sorduğu teyze 'Oğlum eskiden köyümüzde su sorunu vardı, TİKA diye bir adam geldi, şimdi suyumuz da var, bir eksiğimiz de kalmadı' cevabını vermiş. Bu, milyonlarca örnekten birisi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin al bayrağı, dünyanın dört bir yanında dalgalanıyor. TİKA'nın dış yardımları sayesinde insanların Türk bayrağını gördüklerinde gözleri doluyor çünkü Türk bayrağı demek, dünyada karşılıksız yardım ve ikram demek.'

- Dış yardımlar 6,4 milyar dolar seviyesine ulaştı

Osmanlı Devleti'nin mazlum ve mağdurlara sahip çıkma anlayışını şimdi Türkiye'nin sürdürdüğüne dikkati çeken Akıllı, şunları kaydetti:

'Osmanlı bir yere gittiğinde gayrimüslimler bile sevinirmiş, huzur ve mutluluk gelecek diye. TİKA'nın götürdüğü yardımlar sayesinde de Türk bayrağını insanlar gördüğünde Balkanlardan Güney Asya'ya, Uzak Doğu'ya, Latin Amerika'ya kadar seviniyorlar. 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye 6,4 milyar dolar dış yardımda bulunmuş. Bu, çok önemli bir rakam. Bunun içerisinde kalkınma yardımları, insani yardımlar var.'

Bakmadan Geçme