'Türkiye, orman yangınları konusunda kendini aştı'
- Orman Genel Müdürü Üzmez: - 'Türkiye, orman yangınları konusunda kendini aşmış bir ülke. Biz Libya'ya kadar yangın söndürmeye gittik. İsrail, Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan bu devletlere gittik, talep halinde yakın menzilimizdeki her ülkeye yardım edebiliyoruz. Bunlara ders de veriyoruz' - '2 binin üzerinde yangın çıksa da biz yanan alanı daha aşağılarda tutmak için mücadele ediyoruz. Geçmiş dönemde 10 bin, 11 bin hektar alanı kaybederken, 2014 yılında 3 bin 117 hektar, geçen yıl 3 bin 219 hektar alan yandı. Yanan alanları üçte birine çekmişiz'
ANTALYA (AA) - Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Türkiye'nin orman yangınları konusunda kendini aştığını belirterek, 'Biz Libya'ya kadar yangın söndürmeye gittik. İsrail, Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan bu devletlere gittik, talep halinde yakın menzilimizdeki her ülkeye yardım edebiliyoruz. Bunlara ders de veriyoruz.' dedi.
Antalya'da bulunan Üzmez, Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi'de düzenlendiği basın toplantısında, yaz geldiği zaman gündemin orman yangınları olduğunu, orman teşkilatının kışın fidan dikerek, ağaçlandırma yaparak yoğun çalışma sürecine girdiği söyledi. Yazın da çıkabilecek her türlü yangını bertaraf etmek için teşkilatın gece gündüz teyakkuzda beklediğini anlatan Üzmez, 'kışın buz, yazın köz üstünde çalıştıklarını', zor bir görevi icra ettiklerini vurguladı.
Küresel ısınmayla ve iklim değişikliğiyle mücadelenin en iyi metotlarından birinin fidan dikmek olduğuna dikkati çeken Üzmez, fidan dikmek kadar mevcudunu korumanın da önemli olduğunu dile getirdi. Mevcut ormanları korumak için kendi teknik elemanlarıyla en ileri teknikleri kullanarak yangın eğitimi yaptıklarını anlatan Üzmez, simülasyonlar geliştirdiklerini ve bunun dünyada örneğinin olmadığını kaydetti.
Üzmez, Kırgızistan ve Ukrayna'dan gelen uzmanların Antalya'da yangın eğitimi gördüğünü, Azerbaycan, Kazakistan, Tacikistan, Makedonya, Filistin, Pakistan, Bosna Hersek'ten gelecek gruplara da eğitim verileceğini söyledi.
Ormanların bütün dünya insanlığının mal varlığı olduğuna işaret eden Üzmez, Türkiye'nin güneyinde Konya Ereğli-Karapınar, Urfa Ceylanpınar çölleri olduğunu ve böyle geçiş sonunda olan hassas bir ülkede ormanın kıymetinin iki kata daha arttığını belirtti.
- 'Ormanlar 776 kuleyle zirveden gözetleniyor'
Üzmez, orman teşkilatının dağların zirvesinde 776 kuleyle kameralarla çıkabilecek en ufak bir yangını 7 gün 24 saat gözetlediğini aktardı. Halkın bilinçlenmesinin önemli olduğunun altını çizen Üzmez, okullarda dersler verdiklerini, kamu spotları yaptıklarını bildirdi.
İsmail Üzmez, yangın olan bölgeleri yeniden ağaçlandırdıklarını belirterek, 'Adrasan yangınını hepimiz biliyoruz. Tabii ki bir ağacın yanmasına gönlümüz razı olmaz ama kazara bir insanımızın istemeden sebep olduğu yangının sonuçlarına katlanacağız. Bir tek metrekaresi dahi birinin işgalinde değil, bu konuda rahat olun. Biz ormanlarımızı seviyoruz, koruyoruz.' diye konuştu.
- 'Yılda ortalama 2 bin 500 yangın çıkıyor'
Yangında başarının sırrının, yangını erken görüp, müdahale etmek olduğuna değinen Üzmez, şunları kaydetti:
'Türkiye'de yılda ortalama, 2 bin 500 yangın ve 10 bin hektar orman alanı yanar. Bu, Türkiye'nin coğrafyasından kaynaklı, Akdeniz coğrafyasında kaynaklı bir sonuç. Orman teşkilatı, devletimizin de desteğiyle her geçen gün güçleniyor. Hava, kara unsurlarımızı güçlendiriyoruz, iş gücümüzü de sayısal olarak güçlendiriyoruz. Yangın adedi aynı. Niye? Orman var, insan var. Yangın sıfır olmaz, insan ile orman olduğu sürece. 2 binin üzerinde yangın çıksa da biz yanan alanı daha aşağılarda tutmak için mücadele ediyoruz. Geçmiş dönemde 10 bin, 11 bin hektar alanı kaybederken, 2014 yılında 3 bin 117 hektar, geçen yıl 3 bin 219 hektar alan yandı. Yanan alanları üçte birine çekmişiz.'
- Uluslararası yangın eğitimi
Türkiye'nin orman yangınların konusunda kendini aşan bir ülke olduğunu vurgulayan Üzmez, ' Biz Libya'ya kadar yangın söndürmeye gittik. İsrail, Kıbrıs, Yunanistan, Bulgaristan bu devletlere gittik, talep halinde yakın menzilimizdeki her ülkeye yardım edebiliyoruz. Bunlara ders veriyoruz.' ifadesini kullandı.
Üzmez, farklı kuvvetlere bölünmesinin bu işi hızlı yapma, ani tepki gösterme ve erken müdahaleyi zorlaştırdığına dikkati çekerek, tek merkezden, nereden yol geçiyor, helikopterin nerede olduğunu ve yangına ne kadar su attığını görebildiklerini belirtti.
ABD'den Türkiye'deki yangın söndürme sistemine talep olduğunun altını çizen Üzmez, 'Yangın sezonu için filomuza yeni bir uçak daha kattık, yeni itfaiye araçları aldık. Daha da ileri giderek ormanların en ücra köşelerine yangınlarda kullanmak üzere yangın gölet ve havuzları yapıyoruz ki bir itfaiye, helikopter gittiğinde oradan suyu kullansın diye. Her sene ormanlara bin 500 kilometre yol yapıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.
Üzmez, 46 hava unsuru olduğunu ve bunun 7'sinin büyük uçak olduğunu belirterek, kendilerinin de 12 helikopterleri bulunduğunu sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Üzmez ve beraberindekiler, Hava Elektronik Sanayi (HAVELSAN) ve Savunma Sanayisi ve Orman Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa geliştirdiğini yangın söndürme simülasyonuyla verilen eğitimi izledi.