Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan'a veda

Özellikle 'Büyük Türkçe Sözlük' adlı eseri, Türkçeye yaptığı katkılar açısından önemli bir yer tutan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan son yolculuğuna uğurlandı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, 77 yaşında Ankara'da hayata gözlerini yumdu. Türkiye'nin önde gelen edebiyatçılarından biri olan Doğan, uzun yıllar boyunca edebiyat, kültür ve dil alanında yaptığı çalışmalarla tanındı. Bugün ikindi vakti Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından, Doğan'ın naaşı büyük bir katılımla son yolculuğuna uğurlandı. Doğan'ın naaşı, klınan namazın ardından Taceddin Dergahı haziresine defnedildi.

Başkan Erdoğan Cenaze Töreninde

Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok devlet yetkilisi, edebiyatçı, akademisyen ve Doğan'ın yakınları katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Doğan'ın din, dil ve kültür alanında verdiği mücadelenin önemine değinerek, onun ardında bıraktığı eserlerle gelecek nesillere büyük bir miras bıraktığını ifade etti. Erdoğan, "Şu anda musallada Hakk'a yürüyen, uğurladığımız Mehmet Doğan kardeşimiz gerçekten dini, dili bir ve beraberlik noktasında verdiği mücadeleyi çok iyi bildiğimiz, inandığımız, dilimizi özelikle dil olarak kullanmayı gençliğimize, gençliğe gerçekten öğretme mücadelesini veren hele hele o büyük sözlüğü ile sözü, özü gençliğe öğreten ve miras bırakan bir kardeşimizdi. Mekanı cennet olsun inşallah. Rabbim cennetinde bizleri bir ve beraber kılsın. Bütün ailesine sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

Mehmet Doğan'a Son Veda

Sağlığında mütevazı bir yaşam sürdüren ve İslam karşıtlığına karşı duruşu ile bilinen Mehmet Doğan, Altındağ'daki Taceddin Dergahı haziresine dualar eşliğinde defnedildi. Cenaze namazını Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez kıldırdı. Görmez, Doğan'ın düşünce ve yazı dünyasındaki ahlaki duruşunu vurgulayarak, onun çağımızın yiğit bir dervişi olduğunu belirtti.

Erdoğan'dan Taziye Mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Doğan'ın vefatının ardından sosyal medyadan taziye mesajı yayınladı. Erdoğan, "Türkiye Yazarlar Birliği kurucusu ve Şeref Başkanı, ülkemizin yetiştirdiği en değerli münevverlerden biri olan D. Mehmet Doğan Beyefendi'nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Büyük Türkçe Sözlük eseri ile birlikte Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşımızla ilgili çalışmaları başta olmak üzere edebiyat, tarih, fikir ve kültür dünyamıza yaptığı özgün katkılarla daima hatırlanacak olan D. Mehmet Doğan Beyefendi'ye Allah'tan rahmet; ailesine, okuyucularına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

D. Mehmet Doğan Kimdir?

1947 yılında Ankara'nın Kalecik ilçesinde doğan D. Mehmet Doğan, eğitim hayatına Ankara Gazi Lisesi'nde başladı. Ardından, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi olarak bilinen Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın ve Yayın Yüksek Okulu'nda radyo-televizyon uzmanlığı bölümünü tamamladı. Mezuniyetinin ardından 1972-1974 yılları arasında Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'nde dokümantalist olarak çalıştı. Askerlik görevinden sonra, Dergah Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev aldı.

1977-1978 yılları arasında Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nda (TRT) Genel Müdür danışmanlığı yaptıktan sonra tekrar Dergah Yayınları'na dönen Doğan, yayıncılığa ara vererek Ankara'ya döndü ve "Büyük Türkçe Sözlük" üzerinde çalışmaya başladı. Bu süreçte Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluş çalışmalarını yürüten Doğan, Birlik Yayınları'nı kurarak kültür hayatına önemli katkılar sundu.

Kariyeri boyunca Kültür Bakanlığı Sinema Dairesi'nde sözleşmeli film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak çalışan Doğan, aynı zamanda Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yazarlık dersleri verdi ve Birlik Medya A.Ş.'nin genel müdürlüğünü yaptı. 1996 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğine seçilen Doğan, bu görevini 2005 yılına kadar sürdürdü.

Mehmet Doğan, 1980'li yıllardan itibaren pek çok gazete ve dergide günlük ve haftalık yazılar kaleme aldı. "Yeni Devir", "Zaman", "Yörünge", "Vakit", "Akit", "Vahdet", "Karar" ve "Gerçek Hayat" gibi mecralarda yazılar yazdı. Ayrıca, Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi'nin yayınını planladı ve ilk ciltlerinin yayımını yönetti. Türk Aile Ansiklopedisi'nin üç ciltlik yayımını da yöneten Doğan, çeşitli televizyon metinleri ve senaryolar yazarak medya dünyasına da katkıda bulundu.

Mehmet Doğan, Mehmed Akif Fikir ve Sanat Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı ve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın kurucuları arasında yer aldı. 1978-1996 yılları arasında Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) genel başkanlığı görevini yürüten Doğan, TYB tarafından yayımlanan "Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı"nın da yayın yönetmenliğini üstlendi.

Yazarlık mesleğinin tanımlanması, büyük yazarların anılması ve yazarların mesleki bir kuruluş altında toplanması gibi birçok faaliyete imza atan Doğan, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı üzerine de önemli çalışmalar yaptı.

1992 yılında Türkiye'de başlatılan ve Türk Dünyası ile kültürel ve edebi ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynayan "Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri"nin düzenlenmesine öncülük eden Doğan, Türkiye'de şiir şölenlerinin yaygınlaşmasında önemli katkılar sağladı. Ayrıca, 2000'li yıllardan itibaren Türkiye'de yazarlık öğretimi konusunda ilk adımların atılmasında da öncülük etti.

Mehmet Doğan, kariyeri boyunca birçok ödüle layık görüldü. 1978'de "Türkiye Milli Kültür Vakfı Teşvik Ödülü", 1982'de "Yazarlar Birliği Dil Ödülü", 1995'te "Özbekistan Yazarlar Birliği Milletlerarası Kaşgarlı Mahmud Mükafatı", 2004'te "7. Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü" ve 2012'de "Karaman Dil Ödülü"nü kazandı. 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Edebiyat Ödülü"ne layık görülen Doğan, 2021 yılında ise "Mehmet Akif İnan Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü"nü aldı.

D. Mehmet Doğan 11 Ağustos 2024'te hayatını kaybetti.

Mehmet Doğan'ın başlıca eserleri arasında "Büyük Türkçe Sözlük", "Batılılaşma İhaneti", "Dil Kültür Yabancılaşma", "Türkistan Türkiye Gergefinde İran", "Darbeler Müdahaleler ve Siyasi Sistem", "Camideki Şair: Mehmet Akif", "Halka Karşı Demokrasi", "Tarih ve Toplum", "Bir Lügat Bulamadım", "Devlet Sözlük Yazar mı?", "Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm", "Kültürel Savaş ve Savaş Kültürü", "İletişim veya Dehşet Çağı", "Kitaplık Kılavuzu", "Türkendülüsiye-Hilal Operasyonu", "Yüzyılın Soykırımı", "Türk Kimliğinin Coğrafyaları", "Son Darbe Ergenekon", "Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş", "İslam Şairi İstiklal Şairi Mehmet Akif", "Ömrün Ankara-Bir Ankara Şehrengizi", "Kelimelerin Seyir Defteri", "Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu", "Neden Klasiklerimiz Yok?", "Ortadoğunun Türkçesi", "Mehmed Âkif: Çanakkaleden Sakaryaya", "Söz Okyanusunda Yolculuk", "Millî Mücadele'nin Zaman Akışı" yer alıyor.

Mehmet Doğan, Türk edebiyatına kazandırdığı eserlerle tanınıyordu. Özellikle "Büyük Türkçe Sözlük" adlı eseri, Türkçeye yaptığı katkılar açısından önemli bir yer tutuyor. Doğan, yaşamı boyunca Mehmet Akif Ersoy'un davasını kendisine rehber edinmiş, bu doğrultuda pek çok çalışmaya imza atmıştı.

memur5.com

Bakmadan Geçme