Türkiye'ye 'Emekli aylıklarını artırın' önerisi

Küresel Emeklilik Endeksi'ne göre Türkiye, emeklilik sistemi konusunda ciddi zayıflıklar gösteriyor ve düşük emekli maaşlarının artırılması gerektiği vurgulandı.

ABD merkezli danışmanlık firması Mercer ve CFA Enstitüsü tarafından hazırlanan Küresel Emeklilik Endeksi raporuna göre, Türkiye emeklilik sistemindeki zayıflıklar nedeniyle en düşük not grubunda yer aldı. Raporda, Türkiye'nin emeklilik sisteminin daha sürdürülebilir hale gelmesi için önemli iyileştirmeler önerildi.

Mercer ve CFA Enstitüsü tarafından yayınlanan bu rapor, 48 ülkenin emeklilik sistemlerini karşılaştırarak değerlendirdi. Raporun sonuçlarına göre, Türkiye 45. sırada yer aldı ve D kategorisine girdi. D kategorisi, emeklilik sistemlerinde ciddi zayıflıkların olduğu, iyileştirmeler yapılmadığı takdirde etkinlik ve sürdürülebilirliğin şüpheli olduğu sistemleri ifade ediyor.

Türkiye'nin emeklilik sistemi, 48,3 puanla D kategorisinde yer aldı. Endeks değerinin düşük olmasının temel nedenlerinden biri, Türkiye'deki emekli aylıklarının düşük olması ve sistemdeki sürdürülebilirlik sorunları. Türkiye'nin emeklilik sistemi, diğer birçok ülkeye kıyasla daha düşük bir performans sergiliyor. Güney Afrika'nın emeklilik sistemi ise 49,6 puanla Türkiye'yi geride bıraktı.

Raporda Türkiye'ye yönelik bir dizi iyileştirme tavsiyesi yer aldı. Bu tavsiyelerin başında, "en düşük emekli aylığının artırılması" bulunuyor. Türkiye'deki en düşük emekli maaşı şu an 12 bin 500 TL seviyelerinde. Ancak Türk-İş'in açıkladığı verilere göre, eylül ayında 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 19 bin 830 TL, yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 TL olarak hesaplandı. Bu durum, düşük emekli maaşlarının emeklilerin yaşam standardı üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını gösteriyor.Bir diğer tavsiye ise, emeklilik öncesinde bireysel emeklilik fonlarına erişimin sınırlandırılması. Bu önlem, emeklilik sistemindeki mevcut zayıflıkların giderilmesine yardımcı olabilir.

memur5.com

Bakmadan Geçme