TUS'ta favori plastik cerrahi ve dermatoloji

2024 Tıpta Uzmanlık Sınavı ikinci dönem yerleştirme sonuçlarına göre, Plastik Cerrahi ve Dermatoloji bölümleri tamamen dolarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları'na olan ilgi azaldı.

2024 yılı Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ikinci dönem yerleştirme sonuçları, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hafta başında açıklandı. Bu yılki yerleştirmelerde, hekimlerin en çok tercih ettiği alanların başında Plastik Cerrahi ve Dermatoloji gelirken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü ise beklenen ilgiyi görmedi.

Genel kontenjanlar geçen yıla göre 2 bin 893 azalarak, 7 bin 608'e düşerken, yabancı uyruklu kontenjanlarında ise 219 azalma oldu. Bu dönemde 6 bin 934 yerleştirme yapılırken, 674 kontenjan boş kaldı. Yabancı uyruklu kontenjanına 387 kişilik yerleştirme yapılırken, sadece 127 kişi bu alanda yerleşti.

Aile Hekimliği bölümü, bu yıl en çok kontenjan ayrılan alan oldu. 2 bin kişilik kontenjanın 1.744'üne yerleştirme yapılırken, doluluk oranı %87,2'ye ulaştı. Aile Hekimliği için yapılan en yüksek puanla yerleştirme ise 75,54 ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, en düşük puanla yerleştirme ise 45,03 ile Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'ne oldu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanı, geçen yıl yüksek ilgi gören bölümlerden biri olmasına rağmen, bu yıl beklenen ilgiyi görmedi. 800 kontenjanın yalnızca 518'ine yerleştirme yapılırken, 283 kontenjan boş kaldı ve doluluk oranı %64,7'de kaldı. En yüksek puanla yerleştirme 82,41 ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne yapılırken, en düşük puan ise 45,03 ile Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi'ne yerleştirmeye imkan tanıdı.

TUS'ta özellikle Plastik Cerrahi ve Dermatoloji bölümleri, adaylar tarafından yoğun ilgi gördü. Plastik Cerrahi bölümündeki 152 kontenjan tamamen dolarken, Dermatoloji alanındaki 290 kontenjandan sadece 4'ü boş kaldı. Bu bölümlere yapılan yerleştirmelerde başarı oranı oldukça yüksek oldu.

Beyin ve Sinir Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi ve Genel Cerrahi gibi cerrahi bölümlerde de yüksek doluluk oranları gözlendi. Çocuk Cerrahisi bölümüne ayrılan 100 kontenjanın 80'i dolarken, Beyin ve Sinir Cerrahisi'ne açılan 127 kontenjanın 122'sine, Genel Cerrahi'ye ise 253 kontenjanın 241'ine yerleştirme yapıldı.

Şimdi, boş kalan kontenjanlara yönelik ek yerleştirme süreci bekleniyor. Sağlık alanındaki bu gelişmeler, hekimlerin uzmanlık tercihleri ve yerleştirme sistemine dair önemli göstergeler sunarken, özellikle Plastik Cerrahi ve Dermatoloji gibi bölümlere gösterilen yüksek ilgi dikkat çekiyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme