Uluslararası Katılımlı 1. Ulusal Hipoterapi Kongresi
- Konya'da Selçuklu Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesince düzenlenen 'Uluslararası Katılımlı 1. Ulusal Hipoterapi Kongresi' başladı - Kongrede, 'Otizmi anlama', 'Eğitim stratejilerinin kullanımı', 'Otizmde davranış endişeleri', 'Hayvan destekli müdahaleler', At destekli iskelet hakkında teorik bilgi' gibi konular ele alınacak
KONYA (AA) - Selçuklu Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık Meslek Yüksek Okulu işbirliğinde gerçekleştirilen 'Uluslararası Katılımlı 1. Ulusal Hipoterapi Kongresi' başladı.
Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuklu Otizimli Bireyler Eğitim Merkezi'nde (SOBE) gerçekleşen kongrede, SOBE'nin uzun süren bir çalışma neticesinde kullanıma hazır hale geldiğini söyledi.
SOBE'nin 21 bin 500 metrekare açık, 8 bin 500 metrekare kapalı alan üzerine kurulu olduğunu belirten Altay, merkezde, konferans ve eğitim salonları, yüzme havuzları, spor salonları ile at ahırlarının olduğunu ifade etti.
Altay, kongrenin kendileri için önemli bir başlangıç olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
'Binayı yapmak kolay ama içini doldurmak ve bilimsel yönünü ortaya koymak çok daha önemli. Kongrede, 6'sı yabancı olmak üzere toplam 10 akademisyen hipoterapi (atlı terapi) hakkında önemli bilgiler aktaracak. Biz burada aslında bir mum yakıyoruz. Umuyorum ki bu mum, etrafında bir çok mumun yanmasına, ülkemizde bu sorunun aydınlığa kavuşmasında, çocuklarımızın ve ailelerin yaşamlarına katkı sağlar.'
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise engelli bireylerin topluma kazandırılmasında çok ciddi gayretlerin olduğunu anlattı.
Yapılan çalışmaları kongreyle de ortaya koyma fikrini olumlu bulduklarını ve desteklediklerini aktaran Hülagü, şöyle devam etti:
'Toplumların refah seviyesini gösteren en önemli unsurlardan biri, dezavantajlı ve engelli bireylerin topluma katılma oranıdır. Bunu sadece at üzerinde eğitim şeklinde değerlendirmemeliyiz. Bu aynı zamanda, sağlık, sosyal ve psikolojik bilimleriyle bir ekip çalışması yapılarak oluşan bir tedavi şekli. Bu bireylerin topluma kazandırılması oldukça önemli.' diye konuştu.
- 'Bu birikimin oluşması ülkemiz için önemli'
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de Türkiye'nin, Selçuklu Belediyesi tarafından Konya'ya kazandırılan bu tür merkezlere ihtiyacının olduğuna dikkati çekti.
SOBE gibi merkezler sayesinde engellilerin eğitimi konusunda bir birikimin oluşacağına işaret eden Şeker, 'Bu birikimin oluşması ülkemiz için önemli. Türkiye'de bu alanda bir boşluk var. İnşallah bu vesileyle bu boşluk doldurulacak.' ifadelerini kullandı.
Kongrede, 'Otizmi anlama', 'Eğitim stratejilerinin kullanımı', 'Otizmde davranış endişeleri', 'Hayvan destekli müdahaleler', At destekli iskelet hakkında teorik bilgi' gibi konularda sunum yapılacak.
Necmettin Erbakan Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Belgium University College Ghent, Nederland Faculteit Sociale Zuyd Hogeschool ve Nederland Open Universiteit Heerlen'den uzmanların katıldığı kongre, 9 Nisan'da sona erecek.