Un sanayicileri Antalya'da buluştu
- Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Ulusoy: - 'Geçen yıl buğday ithalatında bir önceki takvim yılına göre yaklaşık 740 bin tonluk azalma yaşandı. 2016 Haziran sonuna geldiğimizde, temmuzdan hazirana sezon yılı olarak karşılaştırdığımızda ise ithalatta 1,7 milyon tonluk daha belirgin bir azalma bekliyoruz' - AB Un Sanayicileri Derneği Başkanı Sharkey: - 'İnsanlar artık daha az ekmek tüketiyor. Yeni trend glutensiz ürünler'
ANTALYA (AA) - Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Günhan Ulusoy, geçen yıl buğday ithalatının bir önceki yıla göre yaklaşık 740 bin ton azaldığını bildirdi.
Un sektöründe hizmet veren kuruluşları bir çatı altında toplayan TUSAF'ın 12. Uluslararası Kongre ve Sergisi, Antalya Belek'te bir otelde başladı.
Kongrenin açılışında konuşan TUSAF Başkanı Günhan Ulusoy, un sanayisinin ihracata yıllık yaklaşık 1 milyar dolarlık katkı sağladığını söyledi.
Geçen yıl Türkiye'de 22,6 milyon tonluk buğday üretimi yapıldığını ve buğday ithalatında bir önceki takvim yılına göre yaklaşık 740 bin tonluk azalma yaşandığını ifade eden Ulusoy, '2016 Haziran sonuna geldiğimizde, temmuzdan hazirana sezon yılı olarak karşılaştırdığımızda ise ithalatta 1,7 milyon tonluk daha belirgin bir azalma bekliyoruz.' diye konuştu.
Ulusoy, üretimdeki artış, TMO'nun piyasadaki aktif rolü ve Rusya'da ham madde fiyatlarının düşük seyretmesiyle Türk un sanayicilerinin dünya un piyasasındaki rekabet gücünün arttığını da kaydetti.
Bugün 13,8 milyon tonluk dünya un ticaretinin yüzde 20'sinin tek başına Türkiye tarafından gerçekleştirildiğine dikkati çeken Ulusoy, Tonga Krallığından Vanutau Cumhuriyeti'ne ve ABD'ye dünyada onlarca ülkeye un satıldığını bildirdi. Ulusoy, '2 milyon 800 bin tonluk ihracatla dünya un ticaretinin yine zirvesinde yer aldığımızı belirtmek istiyorum.' diye konuştu.
Yılın ilk iki ayında sektörün 600 bin tona yakın un ihracatı gerçekleştirdiğini de belirten Ulusoy, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 2 katı fazla ihracat yapıldığını söyledi.
- Fazla kapasite sorunu
Sektörün sorunlarıyla ilgili de bilgi veren Günhan Ulusoy, sektörün en önemli sorununun fazla kapasite olduğunu dile getirdi.
35 milyon tonluk kapasiteye sahip sektörün kapasite kullanım oranının yüzde 45 olduğuna işaret eden Ulusoy, bu sorunun çözülmesi gerektiğini kaydetti.
Ulusoy, 'Belli bölgelerde tesisler tamamen atıl durumda olmasına rağmen bazı bölgelerimizde halen yeni yatırımlar yapılıyor. Bu durum cari açık verdiğimiz bir ortamda, ülkemizin sermaye kaynaklarının verimsiz kullanılması sonucunu doğuruyor. Atıl kapasite sorununu tüm paydaşların mutabık kalacağı bir yöntem ile çözmek için el ele vereceğiz.' dedi.
- AB Un Sanayicileri Derneği Başkanı Sharkey
Avrupa Birliği Un Sanayicileri Derneği Başkanı Gary Sharkey ise dernek olarak menşe etiketlemesi konusuna karşı olduklarını, çünkü buğdayın hangi ülkeden geldiğinin belirlenmesinin işlerini zorlaştırdığını söyledi.
Dünyada ekmek tüketiminde bir azalma meydana geldiğine de işaret eden Sharkey, yıllık ekmek tüketiminde yüzde 0,6'lık düşüş gerçekleştiğini kaydetti.
Taze ekmek tüketiminin ise yüzde 1 düştüğünü ifade eden Sharkey, uzun ömürlü ekmek tüketiminde ise bir miktar artış olduğunu bildirdi.
İnsanların artık daha az ekmek aldığını, bunun gıda israfı ve beslenme şekilleriyle ilgili olduğunu anlatan Sharkey, 'Yeni trend glutensiz ürünler. Bu alanda da ciddi bir artış var.' diye konuştu.
TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz da tahıl üretimi ve değirmenciliğin dünyanın en eski iki sektörü olduğunu söyledi.
Bu sektörde kaliteyi artırmak için yeni üretim teknikleri ve teknolojilerini uygulamak ve ticareti kolaylaştırmak gerektiğini anlatan Yavuz, dördüncü sanayi devrimi denilen sanayi 4.0'ın bu sektöre entegre edilmesinin önemine değindi.
Yerli ve yabancı yaklaşık 800 un sanayicisinin katıldığı kongre 3 Nisan'da sona erecek. Kongrede global ticaret ve yeni değirmen teknolojileri konuları ele alınacak.