UTTS projesinde İsrail firmasının da görev aldığı iddiasına yalanlama
Hazine ve Maliye Bakanlığı, UTTS projesinde kullanılan çiplerin üretimi, programlanması veya ithalatı konularında İsrail menşeili bir firmanın görev aldığına yönelik iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesi ile ilgili ortaya atılan iddialara ilişkin detaylı bir açıklama yaptı. Bakanlık, UTTS projesinde kullanılan çiplerin üretimi, programlanması veya ithalatı konularında İsrail menşeili bir firmanın görev aldığına yönelik iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu bildirdi.
Vergi Kayıplarının Önlenmesi İçin UTTS Devreye Alınıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, UTTS projesinin temel amacını akaryakıt satışlarındaki usulsüzlüklerin önüne geçmek ve buna bağlı olarak oluşan milyarlarca liralık vergi kaybını engellemek olarak açıkladı. Bakanlık, mevcut durumda yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarda plaka bilgilerinin elle girildiğini, taşıt tanıma sistemlerinde ruhsat bilgisi doğrulanmadan etiket dağıtımı yapıldığını ve bu sebeple işletmelere ait olmayan araçların gider olarak gösterilmesinin ciddi vergi kayıplarına yol açtığını belirtti.
Türkiye'de akaryakıt satışlarının yıllık 995 milyar lirayı bulduğuna dikkat çeken Bakanlık, UTTS ile elle plaka girişinin engellenerek usulsüz belgelendirmelerin sona ereceğini ve böylelikle vergi kaybının önüne geçileceğini vurguladı.
UTTS Nasıl Çalışıyor ve Ne Zaman Zorunlu Olacak?
UTTS'nin uygulama süreciyle ilgili bilgi veren Bakanlık, projenin Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılı Kasım ayında, Kamu İhale Kanunu'na uygun şekilde gerçekleştirilen bir ihale sonucunda hayata geçirildiğini belirtti. Proje kapsamında, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin ve ticari taşıt sahiplerinin, gerekli başvuru ve kayıt işlemlerini 31 Ocak 2025 tarihine kadar tamamlaması gerekiyor. Bu işlemlerin ardından, taşıtlara takılacak ekipmanların montajının en geç 30 Nisan 2025 tarihine kadar yapılması şartı bulunuyor.
Bakanlık, bugün itibarıyla UTTS kapsamında sipariş edilen TTB (Taşıt Tanıma Birimi) cihazı sayısının 1,1 milyona ulaştığını, sisteme kayıtlı akaryakıt istasyonu sayısının ise 4.000 olduğunu açıkladı. Türkiye genelinde, bu donanımların montajını gerçekleştiren 1.500'den fazla yetkili firma ve 4.000'den fazla eğitimli teknisyen, araçlara TTB montaj işlemlerini hızla sürdürüyor.
“Yerli ve Milli Yazılımlar Kullanılmaktadır”
UTTS projesinde kullanılan teknolojilerin tamamen yerli unsurlarla geliştirildiğini belirten Bakanlık, taşıt tanıma cihazlarında kullanılan çiplerin Türkiye Cumhuriyeti pasaport ve kimlik kartı gibi resmi belgelerde kullanılan güvenilir çiplerle aynı standartta olduğunu ifade etti. Açıklamada, bu çiplerin Hollanda merkezli NASDAQ borsasında işlem gören NXP firması tarafından üretilen boş çipler olduğu, yazılım ve güvenlik unsurlarının ise Darphane'nin bilgi birikimiyle yerli ve milli olarak geliştirildiği bilgisi paylaşıldı.
Bakanlık, proje kapsamında Darphane'nin yanı sıra üç yerli firmanın da akaryakıt istasyonu donanımlarının üretimi ve satışı için yetkilendirildiğini, böylece rekabetçi bir ortamda cihaz temin ve montaj süreçlerinin devam ettiğini belirtti. Projeye ait tüm verilerin Türkiye'de bulunan veri merkezlerinde muhafaza edildiği de açıklandı.
Son günlerde UTTS projesinde İsrail menşeili bir firmanın görev aldığına yönelik iddiaların ortaya atıldığını hatırlatan Bakanlık, bu iddiaların tamamen asılsız ve yanıltıcı olduğunu vurguladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Gerçeği yansıtmayan ve yanıltıcı nitelikteki iddiaların aksine, UTTS teknolojisi %100 güvenli şekilde ve Türk mühendisleri tarafından geliştirilmiştir. UTTS'de kullanılan çiplerin üretimi, programlanması veya ithalatı konularında İsrail menşeili bir firma kesinlikle görev almamaktadır."
Bakanlık, mesnetsiz iddiaların kamuoyunu yanıltma amacı taşıdığını belirterek, bu tür spekülasyonların devam etmesi halinde hukuki yollara başvuracaklarını duyurdu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, UTTS'nin hayata geçirilmesiyle birlikte akaryakıt sektöründeki kayıt dışılığın azalmasını ve devletin vergi gelirlerinde önemli bir artış sağlanmasını beklediklerini ifade etti. Sistemin, hem güvenilirliği hem de şeffaflığı artıracağı vurgulanırken, teknolojinin Türkiye'nin bilgi birikimi ve yerli kaynaklarıyla geliştirilmesinin projeye duyulan güveni daha da artırdığı belirtildi.
Kamuoyunda spekülatif açıklamalara mahal verilmemesi adına UTTS hakkında daha önce de defalarca bilgilendirme yapıldığını hatırlatan Bakanlık, vatandaşları yalnızca resmi kaynaklardan gelen açıklamaları dikkate almaya davet etti.