UYAP şifresi ile dev vurgunda 2 icra müdür yardımcısı ile bir icra kâtibine dava

Diyarbakır'da UYAP şifresiyle yapılan vurgun davası, icra müdür yardımcıları ve kâtibin de aralarında bulunduğu 10 kişi hakkında ceza talebiyle devam ediyor, suçlamalar arasında sahte belge düzenleme ve araç rehinlerini usulsüz kaldırıp satışa sunma yer alıyor.

Ülkemizdeki hukuk sisteminin önemli bir bileşeni olan UYAP (Uygulama Yazılımı) üzerinden yapılan ciddi bir suçlamaya göre Diyarbakır'da icra müdür yardımcıları ve icra kâtibi dahil 10 kişi hakkında dava açıldı. İddiaya göre, bu kişiler borçlu oldukları için üzerinde rehin kararı bulunan 17 farklı kişiye ait araçların rehin kararlarını kaldırıp usulsüz biçimde satışa sundular.

Olay, bir icra müdür yardımcısının, kendisine ait olmayan UYAP şifresinin kullanıldığını fark etmesiyle ortaya çıktı. Müdür yardımcısı, kendisine başvuran bir vatandaşın adına kayıtlı aracın kendisinin bilgisi dışında icradan satıldığını öğrenmesi üzerine durumu incelemeye aldı. Geriye dönük işlemleri incelerken, UYAP şifresinin başka kişiler tarafından kullanıldığını tespit etti ve bu durumu savcılığa bildirdi.

Müdür yardımcısının ifadesine göre, kendisinin mesai saati dışında icra müdürlüğünde olmadığı bir saatte, yaklaşık 20 milyon lira değerindeki 17 aracın üzerindeki rehin kararının kaldırıldığını ve satışa hazır hale getirildiğini öğrendi. Bu araçlar, sahte tescil belgeleriyle yasal olmayan yollarla piyasaya sürüldü. Suçlamalar arasında, bilişim sistemlerinde veri değiştirme ve sahtecilik gibi ciddi suçlamalar da bulunuyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda, UYAP'ta hazırlanan sahte evraklarla ilgili detaylı bir inceleme yapıldı ve şüphelilerin bu evraklarla araçların rehinlerini kaldırıp satışa sunma işlemlerini gerçekleştirdikleri tespit edildi. Ayrıca, müdür yardımcısının bilgisayarından yapılan işlemlerin incelenmesiyle suçluların iş birliği içinde hareket ettikleri ve sahtecilik faaliyetleri için plan yaptıkları belirlendi.

Olayla ilgili olarak Diyarbakır'da gözaltına alınan ve hakkında dava açılan 10 sanığın, bilişim sistemlerini kullanarak kamu kurumları ve tüzel kişilikler üzerinden dolandırıcılık yapmak suçundan 575 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bu durum, UYAP gibi önemli bir kamu hizmeti yazılımının güvenliği ve kullanımında yaşanan ihlallerin yargı önünde ciddi sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme