Varlık Fonu'nda 25 milyon dolar kayıp

Türkiye Varlık Fonu'nda imzalanan sözleşme sonrası 25 milyon dolar kayboldu. Eski başkan Mehmet Bostan ve diğer yetkililer hakkında yürütülen soruşturmada dikkat çekici detaylar ortaya çıktı.

Türkiye Varlık Fonu'nda (TVF) yaşanan 25 milyon dolarlık kayıp, yolsuzluk iddialarını yeniden gündeme getirdi.

10 Haber'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu ve kamunun önemli kuruluşlarını bünyesine alan TVF'de, eski başkan Mehmet Bostan'ın, 2016'da imzalanan bir sözleşmeyle 25 milyon doları kaybettirdiği ortaya çıktı.

SÖZLEŞMEYE GÖRE 25 MİLYON DOLAR ÖDENDİ

TVF, 22 Eylül 2016'da Mineks İnternational, McKinsey&Company, NewOak Capital ve Allen&Associates şirketlerinden oluşan konsorsiyuma, 75 milyar dolarlık fon vaadiyle 25 milyon dolarlık ön ödeme yaptı. Ancak, Mehmet Bostan'ın bu ödemeyi yapma yetkisi bulunmadan önce sözleşmeye imza attığı ve ödemeyi başka bir şirkete gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

ÖRTÜLÜ ÖDENEKTEN PARANIN DAĞILIMI

Sözleşme gereği, TVF'nin, konsorsiyum içindeki Allen&Associates şirketine 15 milyon dolar ödemesi gerekiyordu. Ancak, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım'ın onayıyla, 25 milyon dolar örtülü ödenekten alındı ve 21 Aralık 2016'da Mineks İnternational'a aktarıldı. Mineks İnternational'ın başkanı Bülent Göktuna'nın, Londra'daki iş çevreleriyle bağlantılı olduğu belirtiliyor.

VAATLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Mineks İnternational, TVF'ye vaat edilen 75 milyar doları getirmedi ve 25 milyon dolar geri dönmedi. Mehmet Bostan, 18 Eylül 2017'de görevden alındı. Daha sonra, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonucunda Bostan ve avukatı Burhan Asaf Şafak tutuklandı. Bülent Göktuna ise 6 ay içinde serbest bırakıldı.

BOSTAN'IN KORUNMASI, YARGILAMA SÜRECİ

Bostan'ın ifadesinde, Binali Yıldırım'ın talimatıyla hareket ettiğini belirttiği ve 25 milyon doların ödendiği tarihte TVF'nin bu parayı alacak durumda olmadığını ifade etti. Yıldırım'ın yönlendirdiği isimlerden biri olarak tanımladığı Salih Orakçı'nın adı, Sedat Peker'in gündeme getirdiği “SPK'da rüşvet” skandalında da geçiyor.

İDDİANAME VE SONUÇLAR

Devlet Denetleme Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı şikayetçi olarak yer aldı ve iddianame İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Bülent Göktuna ve Burhan Asaf Şafak hakkında “Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık” suçlamasıyla soruşturma devam ederken, Mehmet Bostan'ın tüm suçlamalardan kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Mahkeme, sanıkları 18 Eylül'de hakim karşısına çıkaracak.

memur5.com

Bakmadan Geçme