Vergide yine pansuman politikası

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, TBMM'de görüşülmeye başlanan 'Vergi Kanunları ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni eleştirerek, mevcut düzenlemelerin reform yerine pansuman niteliğinde olduğunu belirtti.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmeye başlanan “Vergi Kanunları ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Deniz, söz konusu yasa teklifinin, vergi sisteminde köklü değişiklikler yapmaktan uzak olduğunu ve bu haliyle sadece geçici çözümler sunduğunu vurguladı.

16 Temmuz 2024 tarihinde TBMM'ne sunulan yasa teklifinin, vergi düzenlemesi konusunda kapsamlı bir reform yerine mevcut mevzuat üzerinde sınırlı değişiklikler önerdiğini belirten Deniz, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve diğer yetkililer tarafından sıkça dile getirilen ‘yeni vergi düzeni' vaatleri, mevcut tasarıda yeterince karşılık bulmamaktadır. Bu durum, reform yerine pansuman çözümleri tercih eden bir yaklaşımı işaret ediyor” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu tarafından hazırlanan Politika Belgesi, 5 Temmuz 2024 tarihinde kamuoyuna sunularak, vergi reformu için somut önerilerde bulunmuştu. Deniz, bu belge çerçevesinde, vergi mevzuatının yeniden yapılandırılmasını, sadeleştirilmesini ve kayıt dışı ekonominin önlenmesini önerdiklerini belirtti. Ayrıca, dolaylı vergilerin oranının azaltılmasını ve doğrudan gelir vergilerinin artırılmasını içeren detaylı bir öneri paketi sunduklarını ifade etti.

Deniz, TBMM'ne sunulan yasa teklifinin bazı önerilere yer verdiğini ancak genel olarak, köklü bir reform gereksinimini karşılamaktan uzak olduğunu vurguladı. Ekonomik olumsuzluklar ve yüksek enflasyonun etkileri altında olan toplumun, servet üzerinden vergi alınmasını beklediğini belirten Deniz, mevcut düzenlemelerin bu beklentileri karşılamayacağını ve gerçek anlamda değişiklik sağlanamayacağını söyledi.

“Ekonomi yönetiminin, kamuoyunun beklentilerini ve ülke ekonomisinin gereksinimlerini dikkate alarak, Türk vergi sisteminde köklü ve kalıcı bir reforma gitmesi gerekmektedir” diyen Deniz, aksi takdirde mevcut kısmi düzenlemelerle istenilen sonuçların elde edilmesinin mümkün olmayacağını sözlerine ekledi.

memur5.com

Bakmadan Geçme