Vurguna karşı 'basınç odası'
- Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaklaşık 1 milyon liraya mal olan ve 10 kişinin aynı anda tedavi edilebildiği basınç odasında, başta vurguna maruz kalan hastalar olmak üzere, 49 farklı hastalık türü tedavi edilebiliyor
MUĞLA (AA) - Bodrum Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren 10 kişi kapasiteli basınç odasında, başta su altında vurgun olmak üzere, 49 farklı hastalığın tedavisinde kullanılıyor.
Muğla Valiliği, Muğla Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve hayırseverlerin desteğiyle yaklaşık 1 milyon liraya mal olan basınç odası, aynı anda 10 kişiye hizmet verebiliyor. Hasta konforunun da düşünüldüğü odada, ayakta tedavi gören hastalar bir uzman eşliğinde kitap, gazete, dergi okuyor, hatta televizyon izleyebiliyor.
Bodrum Devlet Hastanesi Başhekimi Oğuz Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ege Bölgesi'ndeki devlet hastanelerindeki tek basınç odasının Bodrum'da bulunduğunun altını çizdi.
Cihazın genel olarak vurgun, iyileşmeyen kemik yaraları, ani işitme ve görme kayıpları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını belirten Şahin, şöyle konuştu:
'Özellikle vurgun hastalığında yüz güldürücü sonuçlar alınabiliyor. Bodrum yılda 200 bin dalış yapılan bir merkez. O yüzden merkezimiz, gerek balık çiftliklerinde çalışan dalgıçların, gerekse bu sporu yapanların sigortası konumunda. Bu tür vakalarda güzel sonuçlar alıyoruz. Basınç odasına en fazla 10 kişi alabiliyoruz. Hastalarımız bu cihazdan yeni haberdar olmaya başladı. Dış bölgelerden gelen hastalarımız da var.'
- 'Sedyede gelip yürüyerek çıkıyorlar'
Sualtı Hastalıkları ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Doğu Çankaya da, cihazın, vurgunun yanı sıra diyabete bağlı komplikasyonlar, ani işitme ve görme kaybı, gazlı kangren, kronik kemik iltihabında da kullanıldığına değindi. Cihazın bazı hastalıklarda tek seansta çözüm sunduğuna değinen Çankaya, şunları kaydetti:
'Bu cihaz sayesinde ilk seansta çözüm aldığımız hastalıklarda var. Bunlardan bir tanesi karbonmonoksit zehirlenmesi diğeri de vurgun. Şofben veya kömür sobasından zehirlenip gelen hastalarımız oldu. Sedye ile gelen veya komada gelen hastalar oldu tedavisinin ardından yürüyerek çıktıklar.'
Çankaya, özellikle yabancı uyruklu kişilerin dalış için turizm merkezlerine gitmeyi düşündüklerinde o bölgede basınç odası olup olmadığı konusunda araştırma yaptıklarını, basınç odası olduğunu öğrendiklerinde dalış turlarına katıldıklarını anlattı.
Odada tedavi gören hastalardan İrfan Coşkun, bir süre önce geçirdiği trafik kazasından sonra iyileşmeyen bacağının tedavisi için Aydın'ın Çine ilçesinden Bodrum'a geldiklerini söyledi. Tedaviye kısa süre önce başlandığını anlatan Coşkun, 'İnşallah kısa sürede iyileşme sağlayacağız. Bunu sabırla bekliyoruz.' dedi.
3 ay önce geçirdiği kulak ameliyatı sonrasında rahatsızlıklar meydana gelen Feyyaz Çiftçioğlu ise 'Bu tedaviden iyi bir sonuç bekliyorum. 4 kez ameliyat oldum bir daha olmak istemiyorum. 20 seans boyunca tedavim devam edecek. İnşallah iyi olacak.' diye konuştu.