Yargıya ilişkin kanun teklifi komisyondan geçti
Yargıya ilişkin düzenlemeler içeren Noterlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Avukatlık stajı ve noterlik işlemlerine ilişkin yeni düzenlemeler getiren teklif, ayrıca casuslukla ilgili yeni suç tanımlamalarını içeriyor.
TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen ve yargı alanına yönelik önemli düzenlemeler içeren “Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında birçok kanunda yenilikler hayata geçirilecek. Teklif, avukatlık stajı, noterlik işlemleri ve casusluk suçuna ilişkin önemli düzenlemeler içeriyor.
Avukatlık stajına yönelik düzenlemeler
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Bu kapsamda, avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla, herhangi bir işte sigortalı olarak çalışılması, stajın yapılmasına engel teşkil etmeyecek. Bu düzenleme, özellikle stajyer avukatların çalışma hayatındaki esnekliğini artırmayı hedefliyor.
Ayrıca, adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları veya yardımcıları ile hakim ve savcılar hariç olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların da görev yerleri saklı kalmak şartıyla avukatlık stajı yapabilmesi mümkün olacak. Bu süreçte ilgili kişiler, aylıksız veya ücretsiz izin alarak stajlarını sürdürebilecekler ve talepleri doğrultusunda yıllık izin haklarını da kullanabilecekler. Bunun yanı sıra, avukat yanında yapılacak staj sürecinde kamu görevini aksatmayacak şekilde izin dönemleri ve çalışma saatleri düzenlenebilecek. Ancak görev niteliğinden dolayı kamu görevinde aksama riski varsa, aylıksız veya ücretsiz izin hakkı devreye sokulabilecek.
Kamu çalışanlarına yönelik izin ve staj düzenlemeleri
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanların staj sürecindeki çalışma saatleri ve izin dönemlerine ilişkin düzenlemeler ise Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek. Bu yönetmelikler, kamu personelinin avukatlık stajı sürecindeki haklarını ve çalışma şartlarını netleştirecek. Ayrıca, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce avukatlık stajına başlamış olanlar hakkında önceki hükümler geçerli olacak.
Noterlik Kanunu'nda yapılan değişiklikler
Noterlik Kanunu'nda yapılan düzenlemeler de dikkat çekici yenilikler içeriyor. Noterlerin tatil günlerinde ve saatlerinde çalışmasıyla ilgili usul ve esaslar Türkiye Noterler Birliği'nin görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek. Böylece noterlik hizmetleri, daha esnek bir çalışma takvimine kavuşacak.
Noterlik Ücret Tarifesi ise artık her yıl mart ayı yerine ocak ayında düzenlenecek. Bu değişiklik, noterlik ücretlerinin yıl başında belirlenmesine olanak sağlayarak mali planlamada daha fazla öngörülebilirlik sunacak.
Ayrıca noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen evraklarla ilgili vergi, harç ve diğer masrafların banka kartı ya da kredi kartı ile ödenmesine imkan tanınacak. Bu değişiklik, noterlik hizmetlerinin dijitalleşmesini destekleyen adımlar arasında yer alıyor. Noterliklerde el yazısıyla yapılan işlemler de güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği'nin bilişim sistemine kaydedilecek.
Araç sicil ve tescil sistemi değişiklikleri
Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanındaki bilgilerin paylaşılması hususunda da önemli bir düzenleme yapıldı. Karayolları Trafik Kanunu'nun ek 18. maddesi çerçevesinde kişi ve kurumlarla paylaşılacak olan veriler karşılığında Türkiye Noterler Birliği, sorgu veya kayıt başına 2 lira işlem katılım payı alacak. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
Türk Medeni Kanunu'nda yenilikler
Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikler arasında, ad değişikliklerinin nüfus siciline kayıt edilmesi ve Basın İlan Kurumu'nun ilan portalında duyurulması zorunluluğu yer alıyor. Bu ilanda, mahkeme kararıyla ismi değiştirilen kişinin yeni adı ve soyadı gibi bilgiler yer alacak.
Boşanma davalarına ilişkin de sürelerde düzenlemeye gidildi. Daha önce boşanma davası reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayat kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken 3 yıllık süre, 1 yıla indirildi.
Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay'da yeni düzenlemeler
Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanlıklarına ilişkin düzenlemelerde de değişiklikler yapıldı. Özellikle en kıdemli Cumhuriyet savcısının Cumhuriyet başsavcıvekili olarak görev yapmasına ilişkin düzenleme kaldırıldı. Artık bu görev Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenen başsavcıvekilleri tarafından yürütülecek. Ayrıca iş durumuna göre birden fazla başsavcıvekili görevlendirilebilecek.
Casusluk suçuna ilişkin yeni düzenlemeler
Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılan değişiklikle casuslukla ilgili yeni bir suç tipi ihdas edildi. Bu yeni maddeye göre, devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet ya da organizasyonun çıkarlarına hizmet eden kişiler, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası alabilecek. Bu suç, savaş döneminde işlendiğinde ya da stratejik öneme sahip projelerde görev alanlar tarafından işlendiğinde ceza bir kat artırılacak. Bu tür suçlarla ilgili kovuşturma yapılması ise Adalet Bakanı'nın iznine tabi olacak.
Eğitim hakları ve infaz düzenlemeleri
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklerle, hükümlülerin örgün ve yaygın öğretim hakları genişletildi. Ceza infaz kurumlarında bulunan iyi halli hükümlüler, kurum içinde açılan örgün öğretim programlarına katılabilecek. Ayrıca sınavlar, ilgili eğitim kurumlarının görevlileri tarafından gözetim altında yapılacak.
TBMM Adalet Komisyonunda kabul edilen bu kanun teklifi, yargı sisteminde önemli yenilikler getirirken, özellikle avukatlık stajı ve noterlik hizmetlerinde önemli kolaylıklar sağlayacak. Ayrıca casusluk suçuna ilişkin yeni düzenlemelerle milli güvenliğin korunması hedefleniyor. Teklifin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi bekleniyor.