Yeni emeklilik sistemi, yeni umutlar: 4 yıllık reform dönemi başlayacak mı?
Türkiye 2023 ve 2024 seçimlerini geride bırakırken 4 yıllık seçimsiz reform dönemi başladı. Bu dönemin en önemli gündem maddesi enflasyonla mücadele olacak. Bundan sonra orta vadede yeni emeklilik sistemi için adım atılması gündemde.
Türkiye 2023 ve 2024 seçimlerini geride bırakırken 4 yıllık seçimsiz reform dönemi başladı. Bu dönemin en önemli gündem maddesi enflasyonla mücadele olacak. Bundan sonra orta vadede yeni emeklilik sistemi için adım atılması gündemde.
Sabah gazetesinden Faruk Erdem ve Mete Dirice'nin haberine göre, Türkiye, 2023 ve 2024 seçimlerini geride bıraktıktan sonra 4 yıllık seçimsiz bir reform dönemine adım attı. Bu yeni dönemin en öncelikli gündem maddesi, ekonomik istikrarın sağlanması ve enflasyonla mücadele olacak. Bu bağlamda, orta vadede yeni bir emeklilik sistemi oluşturulması planlanıyor. İşte bu konudaki detaylar:
Seçimsiz reform dönemi başlıyor mu?
Türkiye, yerel seçimlerin ardından 4 yıldan fazla sürecek seçimsiz bir döneme girdi. Bu dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündeminde ekonomiyle ilgili birçok önemli tasarı yer alacak.
Meclis'in Gündemi: 5 önemli düzenleme
Bayram tatilinin sona ermesiyle birlikte, TBMM yoğun bir mesaiye başlayacak ve ekonomiyle ilgili bir dizi düzenlemeyi ele alacak. Bu düzenlemeler arasında:
- Kripto Para Yasası
- Enerji ve Turist Rehberliği Yasa Teklifleri
- Vergi İstisnaları ve İndirim Oranları
- Kira Artışı Sınırlamaları**
- Kayıtdışılıkla Mücadele
Ekonomik kararlar ve enflasyonla mücadele
2024 yerel seçimleri sonrası Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararlar doğrultusunda, enflasyonla mücadele edilerek sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refahın sağlanması için atılan adımlar yakından takip edilecek.
Yeni Emeklilik Sistemi: Orta vadede devreye girmesi gündemde
Hükümetin öncelikli gündemi enflasyon olsa da, orta vadede yeni bir emeklilik sistemi dahil olmak üzere çeşitli reformlar hayata geçirilecek. İşte gündemdeki o reformlar:
- Emeklilere destekler ve indirimler
- Memurlar için 3600 ek gösterge yasası
- Tamamlayıcı emeklilik ve iş kanunu değişiklikleri
- Uzaktan ve esnek çalışma modelleri
Esnafa 5 yıl erken emeklilik
Gündemdeki bir başka reform ise esnafla alakalı. Küçük esnaf için önemli bir düzenleme planlanıyor. Bağ-Kur prim şartı, 9 bin günlük prim gününden 7200 güne düşürülerek, esnafın 5 yıl daha erken emekli olabilmesi sağlanacak.
Ev kadınlarına aylık destek
Hükümetin gündeminde ev kadınları da var. Ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturmak ve emekliliklerini desteklemek amacıyla yeni bir düzenleme yapılacak. Devlet, isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini karşılayacak.
Anneler için yıpranma payı
Güvenlik kuvvetleri ve gazetecilerin başını çektiği belli meslek grupları için yıllardır uygulanan "yıpranma payı", hayatın yükünü hem evde hem çalışma hayatında taşıyan anneler için de gündemde. Özellikle kadınlar için, çocuk sayısına göre emeklilik yaşının esnetilmesi ve ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sisteminin benzeri bir modelin uygulanması planlanıyor.
Ne kadarı hayata geçirilebilir bilinmez ama bu kapsamlı reform paketi ile Türkiye, ekonomik istikrarı ve sosyal güvenliği artırılması hedefleniyor. Özellikle emeklilik sisteminde yapılacak değişiklikler, milyonlarca kişiyi doğrudan etkileyecek ve sosyal güvenlik alanında önemli bir adım atılmasını sağlayacak.