Yenidoğan vahşetinde yok yok: Bakanın hastanesi, CHP'li üye, Bahçeli'nin eski koruması...
İstanbul'da, yenidoğan bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlamaya çalışan ve ihmalkar davranışlarla 10 bebeğin ölümüne yol açan bir çetenin şüphelileri arasında dikkat çekici isimler yer alıyor.
İstanbul'da, yenidoğan bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlamaya çalışan ve ihmalkar davranışlarla 10 bebeğin ölümüne yol açan bir çetenin şüphelileri arasında dikkat çekici isimler yer alıyor. Çetenin üyeleri arasında CHP Beylikdüzü Meclis Üyesi Ahmet Atilla Yılmaz'ın da bulunduğu iddia ediliyor. Yılmaz aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Salgın Hastalıklar Komisyonu Başkanlığı görevini yürütüyordu. İddianameye göre, Yılmaz, usulsüz epikriz yazılması, hasta sevkleri ve basamaklandırma suçlarından haberdar olduğu belirtiliyor.
Yılmaz'ın başhekimi olduğu Beylikdüzü Medilife Hastanesi'nde de ciddi usulsüzlükler yapıldığı tespit edildi. İddianamede, hastane yönetiminin ciro artırmak amacıyla hastaların durumlarında oynamalar yaparak 3. basamağa sevk ettikleri ve SGK'ya sahte fatura kestikleri ifade ediliyor. Olay, sağlık sektöründeki ciddi denetim eksikliklerini bir kez daha gündeme getirdi.
Çetenin içinde yer alan bir diğer isim, AK Partili eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na ait olan Özel Avcılar Hospital'ın sahibi olmasıyla dikkat çekiyor. Müezzinoğlu, hastanesinin isminin olayda geçtiğini kabul etti ancak hastane yönetiminin tamamen yasal yollarla çalıştığını savundu. Öte yandan, Avcılar Hospital'ın Başhekimi Fetin Rüştü Yıldız'ın da çete ile bağlantılı olduğu, hâlâ görevde olduğu ve olaylardan haberdar olduğu öne sürülüyor.
İddianamede yer alan bir başka çarpıcı detay ise Esenyurt Belediyesi'nde çalışan Renas Kılıç'ın da çeteyle ilişkili olduğu savı. Kılıç, doğum sonrası bebekleri, yoğunluk nedeniyle başka hastanelere yönlendiren ağın parçası olarak suçlanıyor.
Çetenin üyeleri arasında, Devlet Bahçeli'nin eski Koruma Müdürü Murat Mantuş da bulunduğu iddia ediliyor. Mantuş'un çete liderliğiyle suçlanan Dr. Fırat Sarı ile yaptığı telefon görüşmeleri, suç örgütüyle bağlantısını ortaya koyuyor. Mantuş hakkında, ihmalkarlık, dolandırıcılık ve suç örgütü üyeliği gibi suçlamalar bulunuyor.
İşte skandalda adı geçen bazı isimler:
1. Ahmet Atilla Yılmaz: CHP Beylikdüzü Meclis Üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Salgın Hastalıklar Komisyonu Başkanı. İddianamede, Beylikdüzü Medilife Hastanesi'nde usulsüz epikriz yazılması, hasta sevkleri ve basamaklandırma suçlarından haberdar olduğu belirtiliyor.
2. Mehmet Müezzinoğlu: Eski Sağlık Bakanı ve Özel Avcılar Hospital'ın sahibi. Hastanesinin adı çete ile ilişkilendirildi, ancak Müezzinoğlu hastanesinin tamamen yasal yollarla çalıştığını savundu.
3. Fetin Rüştü Yıldız: Avcılar Hospital'ın Başhekimi, hala görevde. Çeteyle bağlantılı olduğu ve olaylardan haberdar olduğu iddia ediliyor.
4. Renas Kılıç: CHP'li Esenyurt Belediyesi çalışanı. Çetenin, bebekleri farklı hastanelere yönlendiren şüpheli isimlerden biri.
5. Murat Mantuş: Devlet Bahçeli'nin eski Koruma Müdürü ve TRG Hastanesi Genel Müdürü. Çete lideri Dr. Fırat Sarı ile telefon görüşmeleri yaptığı belirtiliyor. Mantuş, suç örgütü üyeliği, ihmalkarlık ve dolandırıcılık gibi suçlamalar bulunuyor.
Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan açıklama: İllegaliteye izin vermeyeceğiz
Soruşturmaya ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da kameraların karşısına geçti. Memişoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sürecin Mayıs 2023'te başladığını ve kolluk kuvvetlerinin gerekli işlemleri yaptığını hatırlattı. Bakan Memişoğlu, "İllegaliteye izin vermeyeceğiz" diyerek, Türkiye'nin sağlık altyapısının ve insan gücünün dünyaya örnek olduğunu belirtti. Ancak illegaliteye karışan bazı kişilerin de bulunduğunu ifade etti.
Memişoğlu, sağlık çalışanlarının özveriyle görev yaptığını ancak bazı kişilerin insanlık dışı davranışlarla bu süreci kötüye kullandığını belirtti. Ayrıca, "Her türlü cezayı ve önlemi almaktayız" diyerek sürecin peşini bırakmayacaklarını vurguladı. Bakan, suçluların tutuklandığını ve cezaların uygulandığını belirterek, "Bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız." dedi.
Açıklamaya göre, yenidoğan çetesinin bebekleri, anlaşmalı oldukları özel hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağladıkları, ölümlerine neden oldukları belirtildi. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü'nün iş birliğiyle yapılan operasyonda çete üyeleri tespit edildi. Çete, bebeklerin yoğun bakımda tutulması için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) günlük 8 bin lira kazanç elde etmeye çalışıyordu.
Bakan,hastanelerle ilgili inceleme başlattığını ve hukuki yaptırım süreçlerinin devreye alındığını açıkladı. Bakan ayrıca, sağlık çalışanlarının suçlu olmadığı sürece herhangi bir şekilde töhmet altında bırakılmayacaklarının altını çizdi.
Memişoğlu, adli sürecin devam ettiğini ve her türlü cezanın uygulanacağını belirtti. Ayrıca, hastanelere cezaların ve kapatma cezalarının uygulandığını, ikinci aşamada ise savcılık sürecinin devam ettiğini söyledi. Kamuoyunda "cezasızlık algısı" oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Memişoğlu, bunun doğru olmadığını vurguladı ve sürecin takibinin sonuna kadar yapılacağını belirtti.
Sağlık Bakanı Memişoğlu, her türlü illegaliteye karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ve insanların sağlık haklarının suistimal edilmesine izin vermeyeceklerini söyledi.
Bu arada Sağlık Bakanlığı'nın ilk ihbarı yaptığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün ise 2023 yılının Mayıs ayında durumu tespit edip Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirdiği ortaya çıktı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün açıklamasında, "Kötü uygulamalara izin vermeyeceğiz." ifadeleri kullanıldı.