YKS'de yapay zekayla kopya çeken adaya 2 yıl sınav yasağı

YKS'nin ilk oturumu TYT'de, soruları yapay zekaya çözdürerek kopya çekerken yaklanan aday, 2 yıl boyunca sınavlara giremeyecek.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT), Isparta Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından elektronik düzenekle kopya çektiği tespit edilen bir aday, iki yıl süreyle hiçbir sınava ve yerleştirmeye aday olarak başvuramayacak.

Isparta Emniyet Müdürlüğü ekipleri, hafta sonunda yapılan TYT'de bir adayın üzerinde elektronik düzenek olduğunu tespit etti. İnternet sağlayıcı ve düğme kamerayla soruları yapay zekaya çözdürdüğü belirlenen aday, sınavın ardından tutuklandı. 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Hizmetleri Hakkında Kanun gereğince de yaptırım uygulanacak.

6114 sayılı kanun, sınavlarda kopya çeken ya da kopyaya teşebbüs eden adaylara yönelik cezai hükümleri içeriyor. Bu bağlamda, sınav sırasında veya sonrasında yapılan incelemeler sonucu kanun, yönetmelik veya kılavuz esaslarına aykırı davranışların tespit edilmesi halinde adayın sınavı geçersiz sayılıyor ve bu sınav veya yerleştirmeyle sağlanan haklar geri alınıyor.

ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda, kopya çeken veya çekilmesine aracılık eden, başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine başkasının sınava girmesine katkı sağlayan kişilere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Ayrıca, bu adaylar sınavın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle ÖSYM tarafından yapılan hiçbir sınava ve yerleştirmeye aday olarak başvuramıyor ve giremiyor.

ÖSYM'nin aldığı önlemler

Adayların sınava girerken, yanlarında bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisindeki su dışında başka bir eşya bulundurmaması gerekiyor. Sınav binalarına girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle veya dedektörle aranıyor. Sınav binaları ve salonları ÖSYM tarafından güvenlik kameraları ile izlenebiliyor. Kamera kayıtları gerektiğinde delil olarak kullanılarak, sınavın iptaline ve adayların men edilmesine karar verilebiliyor.

Sonuç ve uyarılar

ÖSYM, sınav güvenliği konusunda aldığı önlemlerle kopya çekmeye yönelik girişimleri engellemeye çalışıyor. Adaylar, sınav kurallarına uymaları konusunda sıkı bir şekilde uyarılıyor. Sınav salonundan fotoğraf çeken veya telefonla sınava giren adaylar da kopya şüphesiyle işlem görüyor ve sınavları iptal ediliyor. Bu tür ihlallerin ciddi yaptırımları olduğunu belirten yetkililer, adayları sınav kurallarına uygun davranmaları konusunda uyardı.

memur5.com

Bakmadan Geçme