YÖK: Bilim Vatan'ı oluşturuyoruz

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türk yükseköğretim sisteminin uluslararası düzeyde daha güçlü bir etkileşim içinde olmasını sağlayacak yeni stratejiler geliştirdiklerini bildirdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türk yükseköğretim sisteminin uluslararası düzeyde daha güçlü bir etkileşim içinde olmasını sağlayacak yeni stratejiler geliştirdiklerini açıkladı. Özvar, 2024-2028 yıllarını kapsayan Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi'nin hazırlandığını belirterek, 'Bu envanterle Bilim Vatan'ı oluşturuyoruz' dedi.

Özvar, Türk yükseköğretimini, bölgesel ve küresel düzeyde akademisyen, öğrenci ve idari personel hareketliliği ile daha etkili bir etkileşim alanı haline getirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Bilim Vatan'ı İçin Küresel Bağlar Güçlendirilecek

Özvar, strateji belgesinin bazı önemli başlıklarına dair şu açıklamalarda bulundu: 'Dünyanın her yerindeki Türk bilim insanlarının envanterini hazırlıyoruz. Bu envanterle Bilim Vatan'ı oluşturuyoruz. Bilim Vatan'ın sınırlarını, dünyanın dört bir yanındaki Türk bilim insanları bilimsel çalışmalarıyla oluşturacak. Türk bilim insanlarının bağını güçlendirerek büyük bir güç birliği oluşturulacak.'

Ayrıca Türk üniversitelerinin yurt dışında kampüs, fakülte ve programlar açmalarının teşvik edileceğini söyleyen Özvar, Azerbaycan ve Özbekistan'ın ardından Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika gibi bölgelerde Türk üniversitelerinin kampüslerinin kurulacağını belirtti. Özellikle yüksek teknoloji, mühendislik, tıp ve fen bilimleri gibi stratejik alanlarda uzmanlaşmış uluslararası mezunların Türk üniversitelerine kazandırılmasının amaçlandığını vurguladı.

Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı Güçlendirilecek

Özvar, ayrıca Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı'nın güçlendirileceğini açıkladı ve uluslararası bilim insanlarının Türk üniversitelerinde kısa ve uzun süreli çalışmalarına yönelik düzenlemelerin genişletileceğini belirtti. Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısının 500 bine ulaşarak, ülkenin uluslararası öğrenci küresel payını yüzde 6,25'e çıkarma hedefinin olduğunu ifade etti.

Uluslararası Öğrenciler İçin Yeni Düzenlemeler

Özvar, akademisyenlerin yurt dışında seçkin üniversitelerde çalışmalarının teşvik edilmesi için yurt dışı araştırma bursu programlarının güçlendirileceğini, ayrıca uluslararası öğrencilerin ülkeye gelişinde rol oynayan aracı eğitim ve danışmanlık şirketlerine yönelik hukuki, idari ve akreditasyon düzenlemeleri yapılacağını belirtti.

Türkiye, Dünyada En Fazla Uluslararası Öğrenciye Sahip 8. Ülke

YÖK'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin 350 bin uluslararası öğrencisiyle, Avrupa'da en fazla uluslararası öğrenciye sahip ülke olduğu, dünyada ise en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8. ülke konumunda bulunduğu ifade edildi. Strateji belgesi ile, uluslararası öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere kabulünde daha nitelikli bir sistem oluşturulması hedefleniyor.

Belgede ayrıca, yükseköğretim kurumlarının öğrenci ve öğretim elemanı değişimi konusunda teşvik edilmesi ve dünya genelindeki hareketliliğin sayısının ve niteliğinin artırılması için yeni politikaların geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

memur5.com

Bakmadan Geçme