YÖK'ten sahte burs ve diploma sahteciliği uyarısı

Yükseköğretim Kurulu, sahte burs mesajlarına karşı uyarırken, diploma ve denklik sahteciliğiyle ilgili her türlü iddianın titizlikle araştırılacağını duyurdu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversite öğrencilerini sosyal medya ve SMS yoluyla gönderilen sahte burs mesajlarına karşı uyardı. Dolandırıcıların YÖK gibi resmi kurumların isimlerini kullanarak öğrencilere burs vaadiyle ulaştığı, banka hesapları açtırdığı ve bu hesapları yasa dışı amaçlarla kullandığı tespit edildi.

YÖK'ten yapılan açıklamada, "Son günlerde bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan 'diploma sahteciliği' konusu ile ilgili olarak kamuoyunu doğru bilgilendirmek için açıklama yapma gereği doğmuştur," denildi.

Açıklama şu şekilde:

“Yükseköğretim Kurulu, diploma ve denklik sahteciliklerine ilişkin her türlü iddia ve ihbarı titizlikle incelemekte ve gerekli gördüğü durumlarda yasal işlemlerin başlatılması için bu sahtecilikleri adli ve idari mercilere bildirmektedir.

Gündeme getirilen konularla ilgili Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığına her türlü iddianın detaylı şekilde araştırılması talimatı verilmiş olup, tespitler doğrultusunda idari ve işlem cezalarının uygulanması sağlanmaktadır. Ayrıca, sahtecilikler adli vaka olarak değerlendirildiğinde adli mercilere bilgi verilmektedir.

Kurulumuz, diploma sahteciliğinin önüne geçmek amacıyla yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin bilgilerinin Yükseköğretim Kurulu Bilgi Sistemi'ne (YÖKSİS) aktarılmasını sağlamaktadır. Ayrıca, tüm kurum ve kuruluşlara e-Devlet kapısı üzerinden (Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama) belge doğrulama imkânı sunulmakta ve Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen karekodlu e-Denklik belgeleri YÖKSİS'teki "denklik sorgulama" ekranından doğrulanabilmektedir.”

memur5.com

Bakmadan Geçme