Yunan basınına göre Türkiye F-35 programına geri dönecek

Kathimerini Gazetesi, Türkiye'nin S-400 sistemlerini devre dışı bırakması halinde F-35 savaş uçağı programına yeniden katılabileceğini iddia etti. Bu gelişmeye Yunanistan ve ABD'deki Yunan lobisi tepki gösterdi.

Ankara-Washington hattında son dönemde yoğun bir diplomasi trafiği yaşanıyor. Yunan Kathimerini Gazetesi, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerini devre dışı bırakması karşılığında ABD'nin Türkiye'yi F-35 savaş uçakları programına geri alabileceği yönünde iddialar ortaya koydu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'taki BM Genel Kurulu'ndaki konuşması ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yaptığı açıklamalar, Türkiye'nin CAATSA yaptırımlarının kaldırılması ve F-35 programına geri dönüş çabalarını yeniden gündeme taşıdı. Fidan, Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte, S-400'ler için bir “yaratıcı formül” arandığını belirtti.

Kathimerini'nin haberine göre, ABD'li yetkililer S-400'lerin ya ABD'ye teslim edilmesini ya da İncirlik Üssü'nün ABD kontrolündeki bölümüne aktarılmasını önerdi. Ancak Türkiye'nin bu teklife olumlu yaklaşmadığı ve görüşmelerin sürdüğü iddia ediliyor. Ayrıca ABD'nin, Türkiye'nin F-35 programına geri dönüşünü S-400 meselesinin çözülmesine bağladığı ifade ediliyor.

Yunanistan, Türkiye'nin olası F-35 dönüşüne karşı endişeli. Başbakan Kiryakos Miçotakis, 5 Eylül'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, Türkiye'nin silahlanma yarışında öne geçebileceği endişesini dile getirdi. Yunanistan'daki Yunan lobisi de bu gelişmelere tepki gösterdi. Helen Amerikan Liderlik Konseyi, ABD Kongresi'ne bir mektup yazarak Türkiye'nin Amerikan yapımı silahları, ABD müttefiklerine karşı kullanma potansiyelinden duydukları rahatsızlığı belirtti. Yunan lobisi, Türkiye'nin bölgedeki agresif tutumunu ve “Mavi Vatan” doktrinini eleştirerek Türkiye'ye F-35 satılmaması yönünde çağrıda bulundu.

Türkiye, 2002 yılında F-35 programına katıldı ve ilk savaş uçağını 2018'de teslim aldı. Ancak, 2019'da Rusya'dan alınan S-400 füze savunma sistemi nedeniyle ABD, Türkiye'yi F-35 programından çıkardı ve CAATSA yaptırımlarını uygulamaya başladı.** Kathimerini'nin iddiasına göre, Türkiye'nin S-400'leri devre dışı bırakması halinde, bu yaptırımların kaldırılması ve F-35 programına geri dönüş mümkün olabilir.

memur5.com

Bakmadan Geçme