Yusuf Tekin: Türkiye kendi modelini oluşturamayacak kadar yeteneksiz mi?

Milli Eğitim Bakanı, Türkiye'nin kendi eğitim modelini oluşturabilecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayarak, dışarıdan önerilen eğitim modellerine tepki gösterdi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Türkiye'nin eğitim sistemi için önerilen modellere yönelik eleştirilere cevap verdi. Bakan Tekin, Türkiye'nin kendi eğitim modelini oluşturamayacak kadar yeteneksiz olduğu yönündeki iddialara karşı, ülkenin 1 milyon 200 bin öğretmeni ve 200 bin akademisyeniyle özgün bir model geliştirebilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

Tekin, kendisine sıkça sorulan "Türkiye'ye özgü bir model olur mu?" sorusuna, "Finlandiya modeli, Singapur modeli ya da Güney Kore modeli" önerilerine karşı, Türkiye'nin insan kaynağının yeterliliğini vurguladı ve "Bize bu modelleri önerenler, Türkiye'nin insan gücünü küçümsüyorlar mı?" diye sordu. Bu eleştirilerin, ideolojik ve sınıfsal bir referanstan beslendiğini belirten Tekin, Anadolu'nun tarihî ve kültürel birikimiyle özgün bir eğitim modeli oluşturulabileceğine inandığını dile getirdi.

Yeni eğitim modeliyle ilgili bazı ideolojik gruplardan gelen bilimsel olmayan eleştirilerden de bahseden Tekin, eğitim sisteminde tarih kitaplarında yer alan "tehcir" ifadesinin yerine "Sevk ve İskan Kanunu"nu kullanmaya başladıklarını belirtti. Ayrıca, Türk Cumhuriyetlerini tanımlamak için "Orta Asya" yerine "Türkistan" ifadesinin müfredata dahil edilmesi gibi değişiklikleri de duyurdu.


Bakan Tekin, müfredatın tarihsel bütünlük içinde öğretileceğini, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet'in bir arada sunulmasının gerektiğini savundu. Tekin, toplumda ideolojik bölünmelere yol açan eski yaklaşımların yerine, birleştirici bir yaklaşım sergileyerek, her üç dönemin de milli kimlik açısından önemli olduğunu belirtti. Eğitimde yeni modelin, Anadolu'nun entelektüel birikiminden beslenen, ancak uluslararası başarıları da göz önünde bulunduran bir model olacağına dikkat çekti.

memur5.com

Bakmadan Geçme