Zammı zarfla iade eden işçinin atılması hak ihlali sayıldı

Anayasa Mahkemesi (AYM),  iş akdinin feshedilmesine haklı sebep teşkil edecek bir durumun bulunmadığına hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), yıllık %5,3 oranında bir ücret artışını yetersiz bularak, işyerindeki yönetici ve işçilere "Merhabalar, bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı kim ya da kimler belirlediyse aralarında paylaşsınlar, bilgilerinize." şeklinde e-posta gönderen işçinin işten çıkarılmasını hak ihlali olarak değerlendirdi. Mahkeme, iş akdinin feshedilmesine haklı sebep teşkil edecek bir durumun bulunmadığına hükmetti.


AYM, işçinin elektronik postada kullanılan ifadenin işverenin onur ve saygınlığına zarar verdiği şeklindeki iddiaları ve bu iddialarla ilişkili haklı fesih sebeplerinin değerlendirilmesinde yetersiz bir gerekçe sunulduğunu ifade etti. Mahkemenin, işyerindeki disiplin, düzen ve çalışma barışını koruma amacıyla adil bir denge kuramadığı sonucuna vardı. Ayrıca, başvurucunun ifadesinin işyerindeki diğer çalışanlara ya da yöneticilere zarar vermediği ve bu nedenle iş akdinin feshedilmesinin haklı bir neden teşkil etmediği belirtildi.


Anayasa Mahkemesi, başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve yeniden yargılama yapılması gerektiğine karar verdi. Başvurucuya net 30.000 TL manevi tazminat ödenmesine, harç ve vekâlet ücretleri dahil toplam 19.246,90 TL yargılama giderinin ödenmesine hükmedildi.

Bu karar, ifade özgürlüğü ve işyerindeki disiplin arasında adil bir denge kurulması gerektiğini vurgulayan önemli bir hukuki değerlendirmeyi içeriyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme