Bürokratik oligarşi öldü yaşasın yeni bürokratik oligarşi

  • 371

Bazı yazarlar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bürokratik oligariyi yok edeyim derken başka bir bürokratik oligarşi oluşturduğunu iddia ediyorlar. Bu bağlamda bürokratik yapıyı kırmak için Cumhurbaşkanında toplanan geniş yetkiler yeni bir bürokrasinin doğmasına neden olabilecek boyutlara ulaşmıştır. (Kırışık ve Öztürk, 2020, s. 185).

Bakanlıklar tarafından kullanılan birçok yetkinin Cumhurbaşkanında toplanması aynı zamanda sorumluluğun da bakanlıkların üzerinden atılması anlamına gelmektedir. Nitekim her yetki beraberinde bir sorumluluk getirdiği için yetkisi olmayanın da sorumluluğu olmayacağı aşikardır.

Bu kadar geniş yetkinin doğrudan Cumhurbaşkanınca kullanılması mümkün olmadığı için yeni bir yapılanma gerekmiş bunun için de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile gelen Cumhurbaşkanlığı ofisleri, başkanlıklar ve danışmanlıklar; bir Cumhurbaşkanlığı bürokrasisi kurmanın ilk adımları olarak görülmeye başlanmıştır (Akcagündüz, 2021).

Hızlı hareket edilmesi için bürakrasiyi azaltalım derken aşırı hızın ortaya çıkardığı bürokratik kazalar başka bir bürokratik yapılanmayı beraberinde getirmiştir. Bunun adına şimdilik Cumhurbaşkanlığı bürokrasisi diyoruz. Öncekinden farkı ise ulaşılamaz, sorgulanamaz ve hesap vermez bir bürokratik yapı olmasıdır. Kayıt dışı yetki kullanan bürokrasiyi ise hiç hesaba katmadık. Burada ise sorumluluk olmadan yetki kullanımı var ki asıl kazalar burada oluyor. Anlayacağınız bürokratik oligarşiyi yok edelim derden bu sefer yeni bürokratik oligarşi oluşturduk. 

 

1- Akcagündüz, E. (2021). Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde kilit bir aktör: Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi. 4(2). ss.422-438

2- Kırışık, F., ve Öztürk, K. (2020). Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle kamu yönetiminin geliştirilmesi. Adalet Dergisi, 65, ss.167-200.

Bakmadan Geçme