• Haberler
  • Memur
  • Erdoğan'dan 3600 ek gösterge ve toplu sözleşme ikramiyesi konusunda yeni sözler

Erdoğan'dan 3600 ek gösterge ve toplu sözleşme ikramiyesi konusunda yeni sözler

Erdoğan, birinci dereceye yükselen memurların merakla beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesi konusunda yeni bir söz verdi: 'Birinci dereceye yükselen tüm memurlarımızın faydalanacağı şekilde 3600 ek gösterge düzenlemesini genişleteceğimizi duyurmuştuk. İnşallah bu sözümüzü de önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz.' Erdoğan, AYM'nin iptal ettiği toplu iş sözleşmesi ikramiyesi konusunda da söz verdi: 'Yanlış olan bu kararla ilgili olarak üzerimize düşeni mutlaka yapacağız.'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde "Türkiye Yüzyılı'nın Emekçileri İftar Programı"na katıldı. Başkan Erdoğan burada açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın konuşmasının temel odağı emekli, emekçi ve memur oldu.

Erdoğan, birinci dereceye yükselen memurların merakla beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesi konusunda yeni bir söz vererek "önümüzdeki ayları" işaret etti.  Erdoğan, AYM'nin iptal ettiği toplu iş sözleşmesi ikramiyesi konusunda da söz verdi: "Yanlış olan bu kararla ilgili olarak üzerimize düşeni mutlaka yapacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl yaptığımız 3600 ek gösterge düzenlemesiyle çalışan ve emekli 5,3 milyon kamu personelin ek göstergelerinin yeniden belirlenmesini sağlamıştık. Yine bazı istisna kadrolar dışında tüm kamu görevlilerinin ek gösterge rakamlarını 600 puan artırmıştık. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlara da ilk defa ek gösterge vermiştik. Birinci dereceye yükselen tüm memurlarımızın faydalanacağı şekilde 3600 ek gösterge düzenlemesini genişleteceğimizi duyurmuştuk. İnşallah bu sözümüzü de önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz.” dedi.

'Tüm toplum kesimlerinde daha kalıcı refah artışı sağlama' sözü

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

"Devletimizin deprem bölgesi ile ilgili yükümlülükleri azaldıkça, artan kaynağı emeklilerimizi ve çalışanlarımız başta olmak üzere milletimizin istifadesine sunmaya devam edeceğiz. Bunun yanında enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara düşürerek tüm toplum kesimlerinde daha kalıcı refah artışı sağlayacağız.

Emeğin karşılığı kadar önemli bire diğer konu emeğin müdafaasıdır. Bu süreçte çok kritik rol üstenene sendikalarımız, konfederasyonlarımız, yine bizim dönemimizde rahat bir nefes alabilmiştir. Sendikacılık ile işçi işveren ilişkilerini düzenleyen ve adil temsilini sağlayan sosyal diyalog mekanizmalarımız, geçmişte hak ettiği değeri ve ilgiyi görememiş, ihmal edilmişti. Ancak son 21 yılda her alanda olduğu gibi sosyal diyalog konusunda da ciddi ilerlemeler kaydettik. İşçilerde sendikalaşma oranı, 2024 Ocak istatistiklerinde yüzde 15'i geçti. Memurlarda sendikalaşma oranı ise yüzde 74 oranına yükseldi.

AYM'nin iptal ettiği toplu iş sözleşmesi ikramiyesi konusunda Erdoğan'dan söz: "Yanlış kararla ilgili olarak üzerimize düşeni mutlaka yapacağız"

Erdoğan, CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesinin (AYM) memurların toplu iş sözleşmesi almalarına ilişkin düzenlemeyi iptal etmesini de değerlendirirken bu konuda bir söz verdi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Hep toplu görüşmemizde yeni imkanlar getirerek memurlarımızın haklarını iyileştirmeyi sürdürüyoruz. Ancak ülkemiz ve milletimiz yararına attığımız her müspet adımda olduğu gibi burada da muhalefetin engellemeleriyle karşılaşıyoruz. Toplu sözleşme ikramiyesi bu kazanımlardan birisidir. 7'nci dönem kamu toplu sözleşmesiyle üye sayısı yüzde 2'yi geçen sendikaların mensuplarına aylık 538 lira ödeme yapıyorduk ancak bu düzenleme ana muhalefetin başvurusundan dolayı Anayasa Mahkemesi tarafından geçenlerde iptal edildi. Bu iptal kararıyla ikramiyeden yararlanan 2 milyonu aşkın kamu görevlimiz maalesef 345 lira daha az aylık alacak. Bu da 2 yıllık toplu sözleşme sürecinde memurumuzun 8 bin 280 lira kaybı anlamına geliyor. Biz memurlarımızın haklarını genişletmek için gayret ederken muhalefet ise bunları Anayasa Mahkemesi'ne götürerek budamaya çalışıyor. Çalışanlarımızı ve emekçilerimizi bize karşı kışkırtmak için meydanlarda atıp tutuyorlar ama mahkeme kapılarını aşındırmaktan da maalesef geri durmuyorlar.

Bize göre yanlış olan bu kararla ilgili olarak üzerimize düşeni mutlaka yapacağız. Ancak bu yanlışın müsebbiplerine sizler de gereken cevabı vermelisiniz."

"3600 ek gösterge" konusunda yeni söz

Erdoğan, 3600 ek gösterge konusundaki beklentileri ve birinci dereceye yükselen memurlara verdikleri sözü hatırlatarak yeni bir söz daha verdi. Bu konuda "yeni dönemi" işaret eden Erdoğan şunları kaydetti:

"Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl yaptığımız 3600 ek gösterge düzenlemesiyle çalışan ve emekli 5,3 milyon kamu personelin ek göstergelerinin yeniden belirlenmesini sağlamıştık. Yine bazı istisna kadrolar dışında tüm kamu görevlilerinin ek gösterge rakamlarını 600 puan artırmıştık. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlara da ilk defa ek gösterge vermiştik. Birinci dereceye yükselen tüm memurlarımızın faydalanacağı şekilde 3600 ek gösterge düzenlemesini genişleteceğimizi duyurmuştuk. İnşallah bu sözümüzü de önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz.

Çalışma hayatının en önemli istişare mekanizmalarından olan Çalışma Meclisi Toplantısı'nı en son 2019 yılında emek dünyamızın tüm temsilcileriyle bir araya gelerek gerçekleştirmiştik. Çalışma meclisimizin, çalışma hayatının gelecek yüzyıl temalı 13'üncü toplantısını önümüzdeki aylarda gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

Bakmadan Geçme