• Haberler
  • İşçi
  • İliç'teki maden faciasında ikinci ay: 8 işçiden hala haber yok

İliç'teki maden faciasında ikinci ay: 8 işçiden hala haber yok

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold şirketinin işlettiği Çöpler Altın Madeni'nde 13 Şubat tarihinde yaşanan toprak kayması faciasının üzerinden 53 gün geçti. Ancak hala enkaz altında kalan sekiz işçiye ulaşılamadı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold şirketinin işlettiği Çöpler Altın Madeni'nde 13 Şubat tarihinde yaşanan toprak kayması faciasının üzerinden 53 gün geçti. Ancak hala enkaz altında kalan sekiz işçiye ulaşılamadı. Bağımsız Madenİş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, facianın ikinci ayında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Aksu, facianın ardından yaşanan sürecin yetkililerin tepkiyi soğutmak amacıyla şekillendirildiğini ifade ederek, soruşturmanın mühendislerin daha küçük rolleri üzerinden ilerletildiğini belirtti.

Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü Cengiz Demirci ve Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Özdemir'in sorumluluğunun ön plana çıktığını vurgulayan Aksu, ancak soruşturmanın etkin yürütülmediğini ve Demirci'nin finans ve mali işlerle ilgili görevlerini öne sürerek soruşturmadan sıyrılmayı başardığını söyledi. Aksu ayrıca, işçilere Bağımsız Maden-İş Sendikası'na geçme konusunda şirket tarafından baskı uygulandığını ifade etti.

Soruşturma sürecinde işçileri temsil edecek kimsenin bulunmadığına dikkat çeken Aksu, mahkeme nezdinde hukuki durumun netleşmediğini ve ailelerin soruşturma sürecine dahil edilmediğini belirtti. Aksu'ya göre, her aşama kamuoyundan gizlice yürütülüyor ve şirkete henüz ciddi bir yaptırım uygulanmış değil. Facianın ardından yaşanan bu sürecin şeffaf bir şekilde ele alınması ve sorumluların adalet önüne çıkarılması önem arz ediyor.

Bakmadan Geçme