• Haberler
  • İşçi
  • İşe iade hakkından faydalanabilmek için gereken şartlar nelerdir?

İşe iade hakkından faydalanabilmek için gereken şartlar nelerdir?

İşe iade hakkından yararlanabilmek için belirlenmiş bazı önemli şartlar bulunuyor. MEMUR5.COM editörü bu şartları sıraladı:

1. İşyerindeki işçi sayısı: İşe iade hakkından faydalanabilmek için, ilgili işyerinde en az 30 işçinin çalışıyor olması gerekmekteÇalışma süresi: İş sözleşmesi feshedilen işçinin, ilgili işverene bağlı çalışma süresinin en az 6 ay olması gerekmektedir.

3. Fesih bildirimi: İşverenin iş sözleşmesini fesih etmek istemesi durumunda, feshi yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir. Ayrıca, fesih gerekçesini açıkça belirtmesi de gerekmektedir.

4. Hakların ödenmesi: İşveren, feshin gerekçesine bağlı olarak ortaya çıkan tüm hakları, fesih tarihinde işçiye ödemekle yükümlüdür.

5. Geçersiz fesih durumu: İş sözleşmesinin neden belirtilmeksizin feshedilmesi veya belirtilen nedenin geçerli olmadığı iddiasında bulunulması durumunda, işçi fesihin geçersizliğini ileri sürebilir ve işe iade talebinde bulunabilir.

6. Arabulucuya başvuru süresi: Fesih tarihinden itibaren 1 ay içinde, İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca arabulucuya başvurulması gerekmektedir.

 

Bakmadan Geçme