Kamuda esnek çalışmaya ne zaman geçilecek?

Yıllardır kamu yönetiminde esnek çalışma yönteminin uygulanacağı belirtilmiş olmasına rağmen bu konuda ciddi bir adım atılmamıştır. Pandemi dönemin de uygulanan esnek çalışma yönteminden Pandemi sonrasında vazgeçilmiştir.

  • 162

Bu çerçvede, 06 Eylül 2023 tarihli Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Programda kamu personeline ilişkin  birçok konuya yer verilmiştir. Bunlardan birisi de kamuda esnek çalışmanın yaygınlaştırılacağı yönündeki düzenlemedir.

Yeni OVP’de uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek mevzuat düzenlemeleri hızlı ve etkili bir biçimde hayata geçirileceği belirtilmiştir.

Yine İş Kanununda sosyal taraflarla diyalog halinde yapılacak değişiklikler ve bu doğrultuda gerçekleştirilecek ikincil mevzuat çalışmaları ile işgücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacağı belirtilmiştir.

Esnek çalışma sistemi oldukça geniş bir kavramdır. Ancak, işçi statüsündeki kadın kamu personelinin yarı zamanlı çalışması hayata geçirilmesine rağmen kadın memurların yarı zamanlı çalışmasının dahi şuana kadar çıkarılamayışı üzerinde düşünülmesi gerekmektedir. Programda yazılmasa da sorun oluşturan birçok konuda harekete geçilmesi her zaman mümkündür. 

Bakmadan Geçme