Mehmet Şimşek: 'Yerel' ifadem istismar edildi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, IMF Bahar Toplantıları sırasında 'locals' kelimesiyle ilgili tartışmalara açıklık getirdi.

  • 98

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Bahar Toplantıları sırasında 'locals' kelimesiyle ilgili tartışmalara açıklık getirdi. ABD ziyaretini değerlendiren Şimşek, Türkiye'nin yatırımcılardan büyük ilgi gördüğünü belirtti. Yatırımcılara Orta Vadeli Program'ı ve ekonominin gidişatını anlattığını vurgulayan Şimşek, programın güvenilirliğinin arttığını ifade etti. Kayıt dışılıkla mücadele ve mali disiplin konusunda adımlar atılacağını belirten Bakan, ekonomik dengelenmenin devam ettiğini ve enflasyonun kalıcı olarak düşüşe geçeceğini söyledi. 

Mehmet Şimşek, ABD ziyareti sırasında katıldığı IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantılarından ve diğer etkinliklerden dönüşünde bu temasları değerlendirdi.

"Locals" kelimesine açıklık getirdi

ABD'deki açıklaması üzerinden gündeme getirilen iddialara da yanıt veren Şimşek, "yerel yatırımcılar" anlamında bir ifade kullandıklarını işaret etti.

Şimşek, uluslararası bir finans platformunda programa olan ilgiden bahsettiklerini, dolayısıyla yerel kelimesinin vatandaşlara yönelik olmadığını bildirdi.

Kelimenin finans jargonunda da yoğun olarak kullanıldığını işaret eden Şimşek, "Raporlarda, konuşmalarda, bunun hiçbir şekilde sosyal medyada veya şu anda muhalefetin dile getirdiği anlamda karşılığı yok. Türkiye'de uzun süre bakanlık yaptım. Milletimiz benim duruşumu bilir. Biz vatandaşımıza ve milletimize hizmetkarız. Bizim asla başkalarının iddia ettiği gibi durumumuz söz konusu olmaz" açıklamasında bulundu

Şimşek, ülkenin bu program etrafında kenetlenmesine ihtiyaç olduğunu belirterek sözlerini şunları kaydetti:

"Program sayesinde biz Türkiye'nin ekonomik geleceğini güçlü bir şekilde yeniden inşa edeceğiz. Büyüme potansiyelini arttıracağız. Makroekonomik sorunlarımızı kökten çözeceğiz. Enflasyonu tek haneye düşüreceğiz. Bütçe disiplinini sağlayacağız. Türkiye'nin cari açıklarını kalıcı bir şekilde aşağı çekeceğiz ve bunun sayesinde Türkiye'nin dış kırılganlıkları, dış şoklara karşı dayanıklılığını artıracağız. Bütün bunlar milletimizin, vatandaşımızın refahı için, Türkiye'mizin sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlaması içindir. Uluslararası bir finans platformunda anlamı çok net olan kelimeyi kullanmamın istismar edilmesi gerçekten bizi çok şaşırttı. Belli ki kötü niyetli çevreler var. Onun için biz programımıza odaklanacağız. Programımızı uygulayacağız, başaracağız inşallah. Bunun sayesinde milletimizin refahı artacak. Türkiye daha rekabetçi, daha güçlü olacak."

Şimşek, ABD'dekitoplantıların verimli geçtiğini belirtti ve Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi uluslararası kuruluşlarla görüştüklerini aktardı. Ayrıca, IMF ve Dünya Bankası toplantıları yanı sıra G20 toplantılarına da katıldıklarını, 20'den fazla yatırımcı toplantısı düzenlediklerini ve yüzlerce yatırımcıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Şimşek, yatırımcılara Orta Vadeli Program'ın uygulaması, kazanımlar ve ekonominin geleceği hakkında detaylı bilgiler sunduklarını vurguladı. Türkiye'ye olan ilginin büyük olduğunu, bazı günler sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar toplantılara katıldıklarını belirtti. Türkiye'nin güçlü ekonomik hikayesi, dezenflasyon, yapısal reformlar ve mali disiplinle makroekonomik temellerini güçlendirmesinin yatırımcıların ilgisini çektiğini ifade etti.

Geçen yıl New York'ta düzenlenen bir yatırımcı konferansında programın uygulanmasıyla ilgili şüpheler olduğunu hatırlatan Şimşek, bu soru işaretlerinin artık ortadan kalktığını belirtti. Siyasi destek sorularının da sona erdiğini, programa olan güvenin arttığını dile getirdi. Maliye politikasının güçlendirileceğini, dezenflasyona destek verileceğini ve harcamaların gözden geçirileceğini ifade etti.

Kayıt dışılıkla mücadele konusunun kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, bu alanda atılan adımların devam edeceğini söyledi. Maliye politikasının ekonomik programa ve dezenflasyona destek vereceğini belirtti. Şimşek, para politikasında Merkez Bankası'nın başarılı çalışmalarını da övdü.

Hazine ve Maliye Bakanı, bankaların ve reel sektörün küresel finans sistemine daha iyi erişim sağladığını ve bu gelişmelerin programa olan güveni artırdığını belirtti. Enflasyon beklentilerinin gelecek 12 ay için yüzde 35'e düştüğünü söyledi. Şimşek, ekonomideki yeniden dengelenmenin devam ettiğini, net ihracatın katkısının arttığını ve iç talepte bazı yumuşamaların olabileceğini ifade etti. Şimşek, Maliye ve para politikasındaki adımların enflasyonun kalıcı düşüş trendine girmesine yardımcı olacağını belirtti.

 

Bakmadan Geçme