Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlayacak?

Ekonomistler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yılın son çeyreğine kadar faiz indirimine gitmeyeceği yönünde görüş belirtti.

  • 87

Ankete katılan ekonomistler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yılın son çeyreğine kadar faiz indirimine gitmeyeceği yönünde görüş belirtti. Reuters'ın yaptığı ankete göre ankette, 2025 yılı sonu için de faiz öngörüleri yer aldı.


Enflasyonun olumsuz seyrini gerekçe göstererek şubat ayında agresif sıkılaştırma politikasına ara veren Merkez Bankası, mart ayında faiz oranlarını 500 baz puan artırdı. Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklediği düşük faiz politikasının 2023 Haziran ayından bu yana tersine döndüğünü vurguladı.

Ankete katılan ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz indirimine 4. çeyreğe kadar başlamayacağını öngörüyor. Ayrıca, politika yapıcıların aylık enflasyonun ana eğiliminde net bir düşüş gözlenene kadar sıkı duruşunu koruyacağını belirtti.

2025 için öngörüler


Ankete göre, 4. çeyrekte faiz oranının 250 baz puan azaltılarak %47,5'e çekileceği tahmin ediliyor. Gelecek yıl daha fazla indirimin beklendiği ankette, 2025 yılı sonunda faiz oranının %30,0 olacağı öngörülüyor.

Reuters'in aktardığına göre, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Washington'da bir panelde faiz artırım döngüsünün sona erdiğini ve enflasyonun yıl sonunda %36 hedefine doğru ilerlediğini belirtti.

Ekonomistlerin, Türkiye'nin bu yıl %44,2 enflasyon ortalamasıyla kapanacağı yönündeki görüşlerine de yer verildi.

Bakmadan Geçme