Yerli teknolojiye 866 milyon liralık destek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, '47 firmamıza 66 adet 'Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi' verdik. Firmalarımız, aldıkları bu belge ile bugüne kadar 866 milyon liralık ihale kazandı' dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerel teknolojik mahsul üreten fakat 'iş hatim belgesi' vesikası bulunmadığı düşüncesince amme ihalelerine giremeyen kuruluşların sorunlarının çözülmeye başlandığı bildirdi. Işık, bu kapsamda 66 nüsha Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi düzlük 47 şirketin 866 milyon teklik münakasa kazandığını tabir etti.
Bakanlığın yerel üreticiyi sübvanse etmek hesabına güzeşte sene yaşama geçirdiği plan ile Ar-Ge projeleri kararı ortaya çıkan hizmetler ve yerel mülkü belgesine cemaat ürünlere cemaat firmalara Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi veriliyor. Söz konusu firmalar, 5 sene geçerliliğe cemaat bulunan ve 'iş hatim belgesi' alegori güzeşte doküman ile amme ihalelerine girebiliyor.
Uygulamayla Ar-Ge eden ve uygulayım bilimi tabanlı üretime başlamış bulunan işletmelerin amme alımları eliyle desteklenmesi ile yerel kuruluşların büyümeleri ve global firmalarla rakiplik edebilir bir duruma gelmeleri amaçlanıyor.
'Yerli üretimi gelişigüzel bölgede destekliyoruz'
Bakan Işık, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, yerel üretimi gelişigüzel bölgede desteklediklerini vurguladı. Bu kapsamda ehemmiyetli düzenlemeleri yaşama geçirdiklerini özetleyen Işık, kâffesi kamuya, yüzdelik 15 paha farkı olsa bile yerel ve yenilikçi ürünü satın edinmeyi mecburi bir duruma getirdiklerini bildirdi.
'İş hatim belgesi' sıfır firmalara 'Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi' verildi
Bunun birlikte yerel teknolojik mahsul üreten fakat 'iş hatim belgesi' bulunmadığı düşüncesince amme ihalelerine giremeyen kuruluşların sorunlarının da çalışarak çözülmeye başlandığına dikkati çekici Işık, 'Bu kapsamda, 47 firmamıza kamuda iş hatim vesikası alegori geçecek 66 nüsha Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi verdik. Böylece, 'Benim yerel ortak ürünüm mevcut güçlükle iş hatim belgem bulunmadığı düşüncesince amme ihalelerine giremiyorum' denilen problemi ortadan kaldırmış olduk. Firmalarımız, aldıkları bu doküman ile bugüne derece 866 milyon teklik münakasa kazandı' sanarak konuştu.
'Firmaların yüzdelik 66'sı minimum ortak münakasa kazandı'
Belge sahibi olup da ihaleye eklenmiş bulunan kuruluşların yüzdelik 66'sının minimum ortak münakasa kazandığını aktaran Işık, bahis konusu ihalelerin yüzdelik 45,5'inin belediyelerden, yüzdelik 22,7'sinin bakanlıklardan, yüzdelik 13,6'sının KİT'lerden ve yüzdelik 18,2'sinin gayrı amme kuruluşlarından alındığını söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, ihalelerdeki mamüllerin yüzdelik 61,1'inin ölçülü efdal teknoloji, yüzdelik 38,9'unun ise efdal uygulayım bilimi sahalarına ilişik bulunduğunu kaydetti.
Kaynak: AA