YÖK: Piyasa, istihdam, kültür sanat ve edebiyatla bağı azalmış programları dönüştürüyoruz

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar 'Piyasayla, istihdamla, kültür, sanat ve edebiyatla bağı azalmış programları yavaş yavaş dönüştürüyoruz. Öğrenciye bir şey kazandırmayan programları sistemin dışına çekip yerine daha istihdam odaklı programları devreye sokmaya başladık' açıklamasında bulundu.

  • 137

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul'daki üniversitelerin rektörleriyle bir araya gelerek piyasayla, istihdamla, kültür, sanat ve edebiyatla bağı azalmış programları dönüştürdüklerini ve daha istihdam odaklı programları devreye soktuklarını belirtti. Özvar, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri gibi yeni programlar ihdas edilmesinin de bu dönüşümün bir parçası olduğunu vurguladı. Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu'nun son dönemdeki çalışmaları hakkında bilgi veren Özvar, uluslararasılaşmanın önemine vurgu yaparak üniversitelerin uluslararası görünürlüğünü artırmaları gerektiğini ifade etti. Öğretim elemanlarının nitelikli ve etki değeri yüksek uluslararası yayınlar yapmalarının bu açıdan önemli olduğunu vurgulayan Özvar, üniversitelere uluslararası alanda rekabet edebilme çağrısında bulundu.

Kısaca

Yazılı açıklama yapan Özvar'ın mesajlarını 4 başlıkta toplamak mümkün:

1. Eğitimde Yenilikçi Dönüşüm: Piyasa, istihdam, kültür ve sanatla entegre olmayan programları yeniden yapılandırıyoruz.

2. Yükseköğretimde İstihdam Odaklı Yaklaşım: Öğrencilere katkı sağlamayan programları kaldırarak, istihdamı destekleyen yeni programlar başlatıyoruz.

3. Teknoloji ve İnovasyon: Yeni lisans ve önlisans programlarıyla yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında dönüşümü hızlandırıyoruz.

4. Uluslararasılaşma ve Rekabet Gücü: Uluslararası alanda görünürlüğü artırmak için üniversitelere destek sağlıyoruz, nitelikli yayın ve projelerle rekabet gücünü artırıyoruz.

Detaylı haber

Özvar'ın açıklamalarına detaylıca göz atacak olursak...

YÖK Başkanı Özvar, piyasayla, istihdamla, kültür, sanat ve edebiyatla bağı azalmış programları yavaş yavaş dönüştürdüklerini belirterek, “Öğrenciye bir şey kazandırmayan programları sistemin dışına çekip yerine daha istihdam odaklı programları devreye sokmaya başladık.” dedi. Özvar, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri gibi yeni programlar ihdas edilmesinin de bu dönüşümün bir parçası olduğunu dile getirdi.

Özvar, İstanbul’daki üniversitelerin rektörleriyle iftar programında bir araya geldi. Marmara Üniversitesinin ev sahipliğindeki programa Özvar ve rektörlerin yanı sıra Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Yükseköğretim Kurulu Genel Sekreteri Batıkan Aksoy katıldı.

Özvar,  konuşmasında, ekonominin, kültürün, sanatın, turizmin merkezi merkezinde olan İstanbul’un, Türk yükseköğretim sisteminde de çok önemli ve müstesna bir konuma sahip olduğunu ifade etti. İstanbul’da toplam 61 yükseköğretim kurumu bulunduğunu, 1,5 milyonun üzerinde üniversite öğrencisinin öğrenim gördüğünü ve yaklaşık 41 bin öğretim elemanının görev yaptığını bildiren Özvar şöyle devam etti:

 “İstanbul üniversiteleri bir taraftan öğrencilerine en kaliteli eğitim imkanlarını sunarken diğer taraftan da ülkenin bilimsel, kültürel, ekonomik, sosyal ve sanatsal gelişimine çok kıymetli katkı sağlamaktadır.” 

YÖK'ün son dönemdeki çalışmaları hakkında bilgi veren Özvar, yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 2’si yeni olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 önlisans programı açılmasına karar verdiklerini hatırlattı. Özvar, bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmeye ve gerekli aksiyonları almaya devam edeceklerini dile getirdi.

Yükseköğretim ve sektörler açısından dönüştürücü bir etkiye sahip olacağı öngörülen mikro yeterlilikler konusunda Avrupa Yükseköğretim Alanındaki düzenlemelerle uyumlu usul ve esasları belirlemek üzere bütün paydaşlarla yürüttükleri süreçleri kısa sürede tamamlayacaklarını anlatan Özvar, mikro yeterliliklerin kredilendirilmesi sürecini yakın zamanda başlatmayı planladıklarını ifade etti.

“Yükseköğretim sistemimizin niteliğini daha da artıracak adımlar atıyoruz”

Yükseköğretimde kalite odaklı yaklaşımın bir neticesi olarak, yeni lisansüstü programların açılması ve açık olan programların devam edebilmesi için belirledikleri yeni şartları üniversitelerle ve kamuoyuyla paylaştıklarını kaydeden Özvar, özellikle “akreditasyon” ve “nitelikli yayın” şartlarının getirilmesine dikkat çekti. Özvar “Aldığımız bu kararlar, üzerinde titizlikle durduğumuz ve her fırsatta vurguladığımız yükseköğretim sistemimizin niteliğini daha da artırma anlayışımız ve çabalarımızla tamamen uyumludur. Adımlarımızı bu yönde atıyoruz. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, aldığımız kararlar üniversitelerimiz tarafından da son derece olumlu bir şekilde karşılanmıştır.” dedi.

Özvar, uluslararasılaşmanın Yükseköğretim Kurulunun vizyonunda önemli bir yer tuttuğuna işaret ederek, “Üniversitelerimizi uluslararası görünürlüklerini artırmaları konusunda sürekli teşvik ediyoruz.” dedi.

Yükseköğretim alanında küresel anlamda büyük bir rekabet yaşandığını, bunun gelecekte daha da artacağını ifade eden Özvar, “Üniversitelerimizin zaman kaybetmeden bu rekabete hazır hale gelmeleri son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.

Öğretim elemanlarının nitelikli ve etki değeri yüksek uluslararası yayınlar yapmalarının ve projelerde yer almalarının uluslararası görünürlük açısından son derece kıymetli olduğunu vurgulayan Özvar, rektörlerden üniversitelerinin uluslararası görünürlüğünün artırılması için özel çaba sarf etmelerini istedi.

 

Bakmadan Geçme