Emeklilik başvurusundan önce yapılan SGDP girişi nedeniyle çalışan mağdur olur mu?

SGK, emeklilik nedeniyle işten ayrılan ve ardından Sosyal Güvenlik Destek Primi'ne (SGDP) tabi olarak çalışmaya başlayan kişilerin durumuna ilişkin çözüm odaklı bir karar aldı.

  • 122

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik nedeniyle işten ayrılan ve ardından Sosyal Güvenlik Destek Primi'ne (SGDP) tabi olarak çalışmaya başlayan kişilerin durumuna ilişkin çözüm odaklı bir karar aldı.

Karar gazetesinden Eyüp Sabri Demirci, yöneltilen soru üzerine SGK, emeklilik başvurusundan önce SGDP'ye giriş yapılması durumunda, emeklilik talebinin geçerliliğini sağlamak için emeklilik başvuru tarihi ile SGDP'ye giriş tarihinin aynı ay içinde olması gerektiğini belirtti.

SGK, 3 Mart 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından sonra bu kurala esneklik getirdi. Buna göre, emeklilik talebinin yapıldığı ay içinde veya talep tarihinden önce SGDP'ye giriş yapanlar için talep tarihinin geçerli kabul edileceği açıklandı.

Bu çerçevede, SGDP'ye giriş bildirgesi verildikten sonra emeklilik talebinde bulunan vatandaşlar için, emeklilik talep tarihini izleyen aybaşından itibaren emekli aylığı bağlanacağı bildirildi. Dolayısıyla, işten ayrılış bildirgesi ile SGDP'ye giriş bildirgesinde herhangi bir güncelleme yapılmasına gerek olmadığı vurgulandı.

Eyüp Sabri Demirci'nin yazısı:

SGK’dan çözüm odaklı bir karar

 
17/11/2023 tarihinde emeklilik nedeniyle işten ayrılışını verip 18/11/2023 itibariyle SGDP’li işe girişini verdiğimiz bir çalışanımız 23/11/2023 tarihinde SGK’dan tahsis talebinde bulunmuş. Emeklilik başvurusundan önce yapılan SGDP girişi nedeniyle çalışanımız bir mağduriyet yaşar mı? İşten çıkış ve işe giriş işlemlerinde bir değişiklik yapmamız gerekir mi? Aydın Y.

Emeklilik nedeniyle işten ayrılan sigortalıların sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmaya başlayabilmeleri için öncelikle emeklilik (tahsis) talebinde bulunmaları, ardından tahsis talep tarihini izleyen gün veya daha sonraki bir tarihte sosyal güvenlik destek primine tabi işe giriş bildirgelerinin verilmesi gerekir.

Genel kural bu şekilde yürütülmekte iken EYT yasasının yürürlüğe girdiği 3/3/2023 sonrası tahsis talep tarihi + 1 gün kuralına riayet edilmeden çok sayıda çalışan adına SGDP’ye tabi işe giriş bildirgesinin verilmiş olması nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumunca bu kuralda esnemeye gidilmiştir.

Şöyle ki, SGK Yönetim Kurulunun 14/4/2023 tarihli OLUR’u ile

Aylığa hak kazanılmış olmak kaydıyla; aylık talebi ve işten ayrılma tarihi aynı ay içerisinde olan, yine aynı ay içerisinde sosyal güvenlik destek primine tabi işe girişi yapılan sigortalılardan “emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme” (8 numaralı kod) nedeniyle çalıştığı işten ayrıldıktan sonra tahsis talep tarihi ile aynı tarihte veya tahsis talep tarihinden önce sosyal güvenlik destek primine tabi işe girenlerin tahsis talep tarihlerinin geçerli sayılması,
Bu sigortalılara “emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme” nedeniyle çalıştığı işten ayrıldıkları tarihe kadar geçen hizmetleri karşılığı prim ödeme gün sayıları dikkate alınarak aylık bağlanması uygun görülmüştür.
Bu bakımdan, okurumuz Aydın beyin sorusunda belirttiği vatandaş, her ne kadar sosyal güvenlik destek primine tabi işe giriş bildirgesi verildikten sonra tahsis talebinde bulunmuş olsa da emeklilik başvuru tarihi ile sosyal güvenlik destek primine tabi işe giriş tarihinin aynı ay içinde olması nedeniyle SGK’nın yukarıda belirtilen kararı doğrultusunda tahsis talep tarihini izleyen aybaşından (1 Aralık tarihinden) itibaren emekli aylığı bağlanacaktır. Haliyle, işten ayrılış bildirgesi ile sosyal güvenlik destek primine tabi işe giriş bildirgesinde herhangi bir güncelleme yapılmasına da gerek bulunmamaktadır.

Bakmadan Geçme