TCMB'ye kart borcu uyarısı: Daha fazla sıkılaşma yolda

Kredi kartı kullanıcıları dikkat! Yasal takibe takılan kişi sayısı artarken, dünyaca ünlü finans kuruluşu Fitch Ratings, Merkez Bankası'na (TCMB) kart borcu konusunda uyarılarda bulundu.

  • 90

Kredi kartı kullanıcıları dikkat! Yasal takibe takılan kişi sayısı artarken, dünyaca ünlü finans kuruluşu Fitch Ratings, Merkez Bankası'na (TCMB) kart borcu konusunda uyarılarda bulundu. Fitch, daha fazla sıkılaştırma yapılması gerekliliğine işaret etti.

Enflasyonla mücadele ederken gelir düzeyi azalanlar, geçim kaynaklarını kredi kartlarına yöneltti. Özellikle okul başlangıcı ve tatil dönemlerinde kredi kartı harcamaları artış gösterdi. Kredi kartı harcamalarını kontrol altına almak isteyen Merkez Bankası, son olarak aylık azami akdi faiz oranını yüzde 3,66'dan yüzde 4,25'e çıkardı. Şubat ayında bireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe takılan sayısı artarken, Fitch Ratings'ten Merkez Bankası'na kart borcu uyarısı geldi.

Kredi kartlarına daha fazla sıkılaştırma uyarısı

ABD'li kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, kredi kartı kredilerinin yüzde 162 oranında büyümesinin ardından finansal koşulların daha da sıkılaştırılması gerektiğini belirtti.

Fitch Ratings tarafından yayımlanan raporda, "Hanehalkları, enflasyon artışına karşı önlem olarak kredi kartlarını yoğun bir şekilde kullanarak alışverişlerini öne çekti ve taksitlerle ödeme seçeneklerini tercih etti" değerlendirmesi yapıldı.

Kredi kartı kredileri yüzde 162'yi aştı

Rapora göre, teminatsız bireysel borç verme, alınan makroihtiyati önlemlere rağmen Mayıs 2023 yerel seçimleri sonrasında hızla artış gösterdi.

Merkez Bankası'nın tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarını azaltmaya yönelik hedefli düzenlemeleri ve daha sıkı finansal koşullar tesis etme çabalarının devam edeceği ifade edilen raporda, bireysel kredi kartı kredilerinin 2023 yılında enflasyon ve nominal kredi büyümesinin çok üzerinde yüzde 162 oranında büyüdüğüne dikkat çekildi.

Kredi kartı borçları artıyor

Bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı, 2024 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre artış gösterdi.

Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı 2024 yılı Ocak-Şubat döneminde 217 bin kişi iken aynı dönemde bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı 203 bin kişi oldu.

Bakmadan Geçme